U svom Statutu Real Madrid je zapisao i slijedeće vrijednosti: “Univerzalnost Real Madrida ne razumije rasu, ideologije, kulture, religije, način razmišljanja, mjesto porijekla ili društveno stanje. Univerzalni Real Madrid je globalni, multikulturalni Real Madrid”.

Ova je deklaracija dosegla je svoju kulminaciju u subotu kada je madridski tim izašao na teren u utakmici protiv Villareala po prvi put u svojoj historiji bez ijednog Španca u početnom sastavu. Ekstremna globalizacija tima proces je koji traje godinama i danas je Carvajal jedini koji ima poziciju među prvih jedanaest. Ali, suočen s njegovim izostankom, trener Carlo Ancelotti je odlučio vjerovati Militãu umjesto Lucasu Vázquezu.

Osim Carvajala i Lucasa Vázqueza, ostali Španci u timu su Nacho, Odriozola, Vallejo, Ceballos, Mariano i Asensio. Nacho, Ceballos, Mariano i Asensio završavaju svoje ugovore na kraju ove sezone i njihov ostanak je u zraku. Kapiteni tima su Francuz Karim Benzema i Hrvat Luka Modrić, a prošle sezone to je bio Brazilac Marcelo. Madrid nije imao stranog kapetana skoro 100 godina.

Nakon dovođenja Edena Hazarda za 115 miliona eura, koji je 2019. kada je stigao imao 28 godina, Madriđani su novac ulagali samo u igrače od 24 godine ili mlađe. Francuz Tchouameni (22 godine), koji je ljetos potpisao za 80 miliona eura, bio je jedini veći transfer kluba od izbijanja pandemije, iako je prava meta bio Kylian Mbappé, čiji je dolazak stopiran u posljednji trenutak.

Vinicius, Rodrygo, Valverde ili Militão u Valdebebas su stigli vrlo mladi i sada su zvijezde u timu prvaka Evrope. Drugi, poput Reiniera, Odegaarda ili Kuboa, morali su otići jer je njihovo brušenje predugo trajalo. Posljednji talenat kojeg je doveo Madrid je 16-godišnji dječak Endrick (za kojeg klub plaća između 25 i 60 miliona ovisno o varijablama), koji se neće moći pridružiti ekipi dok ne postane punoljetan 2024. godine

Real Madrid nije doveo nijednog španskog igrača od dolaska Odriozole, Mariana i Brahima Díaza 2019. Mreža skauta Real Madrida djeluje daleko od granica Španije pa su danas najveći španski talenti igrači Barcelone. Pedri (20 godina) i Gavi (18) su dobitnici nagrade Golden Boy za najboljeg mladog igrača, a njihova cijena na Transfermaktu je 100 odnosno 90 miliona.

Madrid španske talente nije našao ni u svojoj omladinskoj školi, igrači poput Morate, Marcosa Llorentea ili Mayorala prodani su nakon što se nisu uspjeli izboroti za mjesto u prvom timu. Jedini igrač danas koji je ravno iz Akademije u Valdebebasu otišao na Bernabéu je Nacho.