Nakon pokušaja da se Nezim-ef. Halilović Muderris predstavi kao radikalista, reagirali su brojni bošnjački intelektualci i političari, koji su odbacili bilo kakve povezanosti Halilovića sa radikalizmom, za šta ga je prozvao Vojin Mijatović, potpredsjednik FBiH i i ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH.

Napad na Halilovića uslijedio je nakon što je komentirao ˝Mijatovićeve pokušaje da, lukavo, zamaskirano, kako to rade opasne službe, pa tako i BIA, skreće fokus sa činjenice da su na Sarajevo Film Festivalu promovisani Draža Mihailović i njegova četnička struktura˝. Dok brojni korisnici društvenih mreža dijele poruke podrške i fotografije na kojima su u društvu Muderrisa, u nastavku donosimo neke od reakcija.

˝Sa gnušanjem odbacujem svako poistovjećivanje Nezim-ef. Halilovića sa radikalizmom bilo koje vrste. Nezim-ef. Halilović častan član Islamske zajednice i borac Armije Bosne i Hercegovine koji je svojim zalaganjem i borbom doprinio opstanku države u čijim ministarstvima danas rade oni koji ga optužuju za fašizam i radikalizam.Takvih treba da je stid. Sinovi i kćeri Bosne nikada neće zaboraviti herojsku i časnu borbu Nezima Halilovića i njegovih saboraca iz Armije Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i naciju i neće dozvoliti bilo kakav historijski revizionizam ili prekrajanje historije, kako one iz perioda agresije na našu domovinu, tako i one iz Drugog svjetskog rata - istaknuo je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, ocijenio je da je napad na Nezima Halilovića Muderrisa atak na najveće vrijednosti antifašizma i slobode.

˝(...) Nezim Halilović Muderris ima posebno mjesto u srcima svakog patriote, antifašiste, Bošnjaka. Napad na gaziju Muderrisa koji je stao u odbranu domovine, Bosne i Hercegovine kad su mnogi dezertirali ili pak bili na strani agresora, terorista, fašista i nacista napad je na sve antifašiste, na svakog Bošnjaka. Nije ovo isprazna politička fraza, jer takve fraze Bošnjacima, pogotovao danas, ne trebaju˝, izjavio je Huseinspahić za Preporod.info.

Podsjećajući da je promoviranje filma s četnicima kao pozitivcima na Sarajevo Film Festivalu posebno pogodilo Bošnjake kao žrtve Genocida, kao narod koji je stradao upravo od četnika, Huseinspahić ističe da je ˝umjesto da čelni ljudi SFF ponude ostavke, jer su najodgovorniji za ovu promociju fašizma, ma kako da je do iste došlo, uslijedilo pravdanje i prebacivanje odgovornosti na antifašiste koji su na promociju fašizma i ukazali˝.

˝Vrlo brzo uz odgovorna lica SFF, stadoše određene medijske kuće i kreiraše jedan blok branilaca promocije četništva na čije čelo stadoše, gle čuda, "lijevo orjentisani" subjekti, koji patriote i antifašiste nazvaše "bijesnim psima", "islamskim radikalima", "potomcima handžar divizije", ljudima kojima "mnogo smeta i para uši ekavica". Među grlatijim advokatima lica odgovornih za promociju četništva, svojim odornim i bestijalnim vakubularom, istaknu se Vojin Mijatović, oktroisani ministar, čija je najjača referenca lično ime i ekavica koju sam ističe kao nešto posebno, misleći da će tako u bošnjačkom antifašističkom duhu izazvati prijezir, revolt i sl˝, kazao je on. 

Poručio je da Vojin Mijatović ˝pričom o 'drugoj strani fašizma' u koju svrstava gaziju Muderrisa i sve koji su uz njega, čini veliku grešku˝.

Ramiz Salkić, poslanik u NSRs-a ističe da Muderrisa nije napao ˝kao što svakodnevno napada i omalovažava bosanske patiote, tamo neki Vojin iza rakijskog kazana u jutarnje sate, kada mu oči zakrvare, nego potpredsjednik SDP-a i potpredsjednik Vlade FBiH.

˝To treba razumijevati kao zvaničnu politiku SDP-a i Vlade Federacije, dok se ne ograde od njegovih istupa. Svako drugo pojednostavljeno razumijevanje i svođenje na ličnu ravan predstavlja amnestiranje od odgovornosti predsjednika SDP-a i Vlade Federacije Nikšića čiji je Vojin miljenik i glasnogovornik za ono što on ne smije reći u javnosti˝, poručuje Salkić.

I bivši premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić poručuje da je narod otkrio ko su plaćenici koji im pokušavaju razvlačiti pamet.

˝Ironično, oni optužuju našeg Muderrisa da priželjkuje fildžan državicu. Oni koji su sve uradili da naprave neki neojugoslavenski rezervat, da na teritoriji koju je odbranila ARBIH riječ vode potomci Ratkovih vojnika. Uzalud vam je plaćenici pokušaj razvlačenja pameti. Ovaj narod vas je prozreo˝, napisao je Novalić.

Muamer Zukić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH naglasio je da je ˝Muderris jedan od simbola bošnjačke hrabrosti, snage, učenosti, moralnosti, patriotizma˝.

˝Samo ako Bošnjaci budu hrabri, učeni, moralni, snažni, patriote, samo tada mogu opstati. I da, kičma tog bošnjačkog identiteta je islam! Ako smo za nekoga zbog toga radikali, neka smo! To smo mi! Mi smo muslimani! Bez tog kičmenog dijela našeg identiteta, nas nema! I mi ćemo ga braniti više od svega! Pa kome pravo, kome krivo! A oni koji atakuju na Muderisa, zapravo ciljaju uspravne Bošnjake. Smetaju im Bošnjaci koji znaju i smiju, koji su kadri opstati i odbraniti se. Jer oni su tu da Bošnjaci budu pognuti, ili da ih nema. Sve drugo je bošnjački ili islamski radikalizam˝, Zukićeva je reakcija.