Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i dogovorio detalje Putinove posjete Ankari. Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je da je Erdogan u telefonskom razgovoru zahvalio Putinu na slanju ruskih kanadera za pomoć u gašenju šumskih požara u Turkiye.

U saopćenju se navodi da je Erdogan kazao i da raste interes ruskih turista za odmore u Turkiye te da će zajedničkim naporima ove sezone biti srušeni mnogi rekordi u tom sektoru.

Ističući kako ne treba preduzimati korake za eskalaciju tenzija tokom rusko-ukrajinskog rata, Erdogan je naglasio značaj Crnomorske inicijative, koju smatra mostom mira.

Poručio je i da dugoročna suspenzija Crnomorske inicijative za izvoz žita nikome ne koristi i da će najviše patiti zemlje sa niskim prihodima, kojima je potrebno žito

Erdogan je ukazao i na to da su cijene žitarica tokom implementacije Crnomorske inicijative smanjene za 23 posto, a da su u posljednje dvije sedmice suspenzije inicijative povećane za 15 posto.

Turski predsjednik Erdogan je najavio da će njegova zemlja nastaviti da ulaže intenzivne diplomatske napore za nastavak Crnomorske inicijative.