Raz Segal, profesor Holokausta i genocida na Univerzitetu Stockton u Sjedinjenim Državama, gostovao je kod Owena britanskog novinara Owena Jonesa, a govorili su o ratnim operacijama koje Izrael vodi u Gazi.

Segal, intelektualac židovskog porijekla, nije se ustručavao nazvati stvari pravim imenom. 

"Prema UN-ovoj Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, da bi nešto bilo kvalificirano kao genocid moraju postojati dvije stvari:jedno je namjera da se uništi etnička, nacionalna ili religijska grupa kao takva, a drugo je dinamika i količina nasilja koja se provodi prema toj grupi.

Izraelsko ubijanje Gaze smatram genocidom jer je namjera tako jasno i javno artikulirana, kroz medije na hebrejskom jeziku. Onaj ko prati ove medije bit će šokiran kada vidi i čuje koliko političari, javni radnici, novinari pozivaju da se Gaza potpuno uništi, da se zbriše s lica Zemlje, da pobiju sve Palestince.

Ali ovaj su narativ kreirali oni koje međunarodno pravo naziva "autoritetima komandovanja", a to su vođe države Izrael, članovi ratnog kabineta i najviši oficiri izraelske vojske.  

Uz očiglednu genocidnu namjeru i stravično svakodnevno ubijanje civila, uništavanje škola i bolnica, nema nikakve dvojbe da je ovo što Izrael radi u Gazi "udžbenički primjer genocida"", između ostalog je rekao Segal. 

Segalov intervju kod Jonesa na svom X nalogu podijelio je i legendarni engleski fudbaler Gary Lineker.