Film Radoša Bajića ˝Heroji Halijarda˝ predstavljen je danas u okviru programa Sarajevo Film Festivala, a film je izazvao žestoke reakcije i zgražanje građana, koji ga nazivaju ˝četničkim filmom˝ i smatraju da mu nikako mjesto nije bilo na SFF-u.

Inače, film uprizoruje četnike koji zajedno sa svojim vođom Dražom Mihajlovićem "velikodušno" spašavaju 508 američkih vojnika (odnedavno dio srpske mitomanije), a simptomatično je i ko su sponzori.

˝Ljudi, jeste li vi normalni? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na SFF-u. Za one koji ne znaju, ´Heroji Halijarda´ je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da vjerujem da je ovo neistina˝, napisao je, između ostalih, novinar Dragan Bursać.

Bajić je u srpskim nacionalističkim krugovima slavljen kao scenarista i režiser serije "Ravna gora" koja u fokusu ima o četničkog koljača Dražu Mihailoviću.

I novinar Adnan Džonlić reagirao je na događaj, navodeći ironično da se ne treba gledati po fotografijama sa snimanja, sažetku sadržaja, imenima likova ili po tome da je ovo državni projekt TV Srbije, nego na film treba gledati kao na umjetnost.

˝Jest da na ovako prvu djeluje da promovira Dražu Mihajlovića u Drugom Svjetskom ratu. I možda na prvu da SFF baš nije primjeren za premijeru. Ma ne treba gledati sve crno. Treba relaksirati odnose, pa prošlo je 30 godina od zadnjeg puta kad su nas Dražini klali. Ali on je rehabilitovan. Ne treba biti negativan.. Uostalom, o čemu bi Dražini fanovi snimali filmove ako nas ne bi klali svakih 30, 40 godina...˝, istaknuo je Džonlić.

Inače, ˝Heroji Halijarda˝ rađeni su u produkciji filmske kuće ˝Contrast Studios˝, a koproducent je Telekom Srbija, uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine.

U ranijim izjavama, Bajić je isticao da je izuzetno ponosan što je uspio obezbijediti podršku za ovako kompleksan projekt.

˝Nijedno filmsko djelo koje pretenduje na kvalitet ne može da se napravi na brzinu. Brzo je kuso. Neophodan je dug period akumulacije, trpeža i stvaranja kako bi sve ispalo kako treba, bez prečica i lakih rješenja. Zato sam veoma zahvalan Filmskom centru Srbije koji nas je podržao na konkursu, baš kao i Pokrajinskoj Vladi koja je takođe prepoznala potencijal našeg projekta. Nakon toga su se pridružili RTS, Telekom i drugi partneri. Bio je to jedan prirodan tok stvari, ništa nije rađeno ishitreno, već postupno i promišljeno˝, rekao je tada.