Nakon što je nedavno uvedeno prijavljivanje putem interneta za polaganje ispita na Univerzitetu u Tuzli, a prema odluci, ta se radnja naplaćuje, iz Vlade Tuzlanskog kantona danas su pojasnili o čemu je riječ i ko je zahtijevao da se prijava ispita plaća.

Prema trenutnoj uputi, elektronska prijava ispita trebala bi se naplaćivati po cijeni od 7,50 KM, na što su se iz Naše stranke i Socijaldemokratske partije usprotivili, šaljući saopćenja za javnost.

No, iz Vlade Tuzlanskog kantona navode da su upravo članovi tih stranaka predložili uvođenje ovih naknada.

˝Imajući u vidu navode i saopćenja kantonalnih odbora Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH, Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem i resorno Ministarstvo obrazovanja i nauke se slažu da je neumjesno da Univerzitet u Tuzli od studenata naplaćuje naknadu za elektronsku prijavu ispita.

Međutim, radi se o naknadi, koju su prijedlogom odluke od 27. maja 2022. godine Vladi predložili Upravni odbor i menadžment Univerziteta u Tuzli, a na koju je, kao i na sve druge prijedloge odluka Univerziteta, Vlada Tuzlanskog kantona poštujući autonomiju Univerziteta dala saglasnost.

Upravni odbor Univerziteta u Tuzli je struktura koju je sadašnji saziv Vlade Tuzlanskog kantona naslijedio od Vlade koju su činili upravo SDP i Naša stranka. Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta je Semir Ahmetbegović (Naša stranka Tuzla), a članovi su Adela Šaldić (SDP Gradačac), Omer Beširović (SDP Živinice), Suad Hasanović (PDA Kalesija)... Zašto su Naša stranka i SDP dozvolile da njihovi članove predlože, a kasnije i donesu odluke kojima se uvodi ova naknada˝, pitaju iz Vlade TK.

U saopćenju iz Vlade navode da premijer Halilagić poziva Upravni odbor i menadžment Univerziteta u Tuzli da još jednom razmotre opravdanost uvođenja ove naknade i Vladi Tuzlanskog kantona predlože adekvatno rješenje.

˝Kao i do sada, Vlada će, uvažavajući autonomiju Univerziteta, dati podršku svakom konstruktivnom i opravdanom prijedlogu ove visokoškolske ustanove. Dokazi da se Vlada Tuzlanskog kantona strateški i dobronamjerno odnosi naspram Univerzitea u Tuzli i pruža mu konstantnu podršku, čime znatno poboljšava i uslove studiranja, su donošenje novih pegadoških standarda za visoko obrazovanje, osiguranje sredstava za stipendiranje nadarenih studenata, kao i za početak izgradnje Kampusa Univerziteta.

Izmjenama Zakona napravili smo iskorak i u oblasti naučno – istraživačkog rada, te smo kroz kapitalna ulaganja po prvi puta izdvojili značajna sredstva za fakultete Univerziteta u Tuzli. Sve to pokazuje da Kantonalna vlada smatra da je Univerzitet u Tuzli institucija od posebnog značaja za Tuzlanski kanton", stoji u saopćenju Vlade TK.