Nakon što je započela ofanzivu na Pojas Gaze, izraelska vojska svakodnevno bezobzirno ruši sve što joj se nađe na putu, bombardira gradske četvrti, škole i bolnice, ubijajući na civile, žene, starce i djecu. Do sada je, i to na očigled cijeloga svijeta, Izrael u Gazi pobio blizu 30 hiljada Palestinaca, a taj se broj povećava iz sata u sat.

Iako se izraelska vlada predvođena Benjaminom Natenyahuom ne obazire mnogo na sve češće kritike svjetske javnosti i proteste na kojima građani širom svijeta, svim boja, nacija i religija, najoštrije osuđuju masovne zločine koje izraelske snage čine u Pojasu Gaze, ipak čini sve da na neki način „opravda“ ono što radi.

Zbog toga njihova propagandna mašinerija širi tvrdnje o Hamasovim tunelima ispod bolnica, koje bi trebale poslužiti da bolnice, škole i drugi civilni objekti budu predstavljeni kao legitimni vojni ciljevi. Ali istina se ne može sakriti.    

Primjera radi, Izraelska je vojska tvrdila da je pronašla Hamasov tunel ispod bolnice Sheikh Hamad. Iako su iz građevinske firme koja je izgradila ovu bolnicu zvanično saopćili da ono što je Izrael želio prikazati kao Hamasov tunel ustvari rezervoar za vodu, Izraelci su nastavili sa svojom propagandom.

Nakon što su se izraelske snage povuke iz područja na sjeveroistoku Gaze, jedan je reporter Televizije Alaraby posjetio uništenu bolnicu da pronađe „Hamasov tunel“, ali se i on uvjerio da je riječ o podzemnom spremištu koje je služilo da se bolnica svakodnevno snabdijeva vodom.