Za ostatak svijeta koji ne prati pozorno priče u i oko američke politike, njegova je pojava dala potpuno nadrealni štih scenama ekstremnog nasilja, do tada neviđenog u Washingtonu: na društvenim mrežama poznat kao "Q-Shaman", Jake Angeli je fanatični pristalica Donalda Trumpa i on je vodio napad na Capitol, ogrnut u bizonovo krzno, lica obojenog bojama američke zastave.

Ekscentrični Angeli je ambiciozni ali neuspješni glumac iz Arizone, koji se također neuspješno okušao i u muzici. Naziva sebe Vukom iz Yellowstonea. Nekoliko minuta vladao je Senatom a njegova je slika obišla svijet. Njegova odjeća učinila ga je najvidljivijim licem horde koja je upala na Capitol kako bi sačuvala Donalda Trumpa na vlasti.

Angeli je posljednjih godina postao jedan od najvjernijih Trumpovih sljedbenika i jedan od glavnih promotora teorije zavjere nazvane "QAnon" (skraćenica od Q-Anonymous), koja kruži među pristalicama najekstremnije američke desnice.

Zagovarači ove teorije tvrde, između ostalog, da su čelnici vrha Demokratske stranke uključeni u mrežu trgovine djecom.

Od pokretanja u oktobru 2017., Qanon je stekao dva miliona sljedbenika. Za njih je odlazeći Trump nepogrešiv i ono što on kaže je neoborivo.

Zbog toga štampu smatraju neprijateljem, do smrti brane svoje pravo na oružje, vjeruju da je pandemija izum koji im finansijski nanosi štetu i ograničava slobodu, i naravno, uvjereni su da su izbori namješteni da ne bi pobijedio republikanski kandidat.

Svako ko Joea Bidena, izabranog predsjednika, proglasi pobjednikom na izborima izdajnik je, uključujući Fox News, konzervativni kanal koji su mnogi prestali gledati. Oni su ultranacionalisti u zajedničkom frontu protiv komunista i anarhista koji žele zemlju kojom upravlja Bog, bijeli supremacizam i u kojoj nema mjesta imigrantima.

Yellowstone Wolf slobodno je lutao zgradom u kojoj se nalazi Zastupnički dom i Senat, nepristupačan teren za obične smrtnike u normalnim okolnostima. Međutim, u srijedu je bilo drugačije. Neko je podigao noge na stol u kancelariji Nancy Pelosi, vođe demokratske većine u Kongresu, drugi su tumarali noseći konfederacijske zastave hodnicima, treći pravili selfie pored statue predsjednika Gerarda Forda, maskirani prosvjednici viđeni su kako vise niz zidove Gornjeg doma.

Angeli je "domoljub" uvjeren u svoje "nadprirodne psihičke sposobnosti" i "super vojnik" vjeran teorijama zavjere Qanona. Uvjereni su, među ostalim iditotskim teorijama, da je njemačka kancelarka Angela Merkel unuka Adolfa Hitlera i da Hillary Clinton stoji iza mreže ubistava maloljetnika koji su silovani i raskomadana u poznatoj pizzeriji u Washingtonu.

"Otkako je pokret QAnon nastao, njegove pristaše vjeruju da je predsjednik Donald Trump sudjelovao u tajnoj namjeri za hapšenje moćnih demokratskih političara, za koje vjeruju da su pedofili i kanibali", pišu neki od američkih medija.

Angeli se proslavio na društvenim mrežama promicanjem takvih ideja i zaradio nadimak "Šaman" zbog čestih javnih nastupa na kojima se pojavljuje ogrnut krznom, rogovima i perjem.

Kevin Roose, kolumnista The New York Timesa, bio je jedan od prvih koji je primijetio prisutnost "Q-Shamana" i drugih promotora teorije "QAnon" na protestima koji su završili pokušajem nasilnog preuzimanja Capitola kako bi se spriječilo da senatori potvrde pobjedu Demokrate Joea Bidena na posljednjim predsjedničkim izborima.

"Između ljudi iz QAnona koji su se nadali da će Trump početi najavljivati ​​masovna hapšenja danas i milicija koje to promoviraju sedmicama, postoji šansa da ovo postane stvarno ružno", rekao je Roose na Twitteru a ta je poruka bila predznak nasilja koje će ubrzo uslijediti.

Nedugo potom Q Shaman je od rubne figure ekstremne desnice postao vođa pokušaja nasilnog preuzimanja Capitola u kojem je čak i jedna Trumpova pristalica ustrijeljena i ubrzo nakon toga umrla. Zvala se Ashli ​​Babbit i jedna je od četiri smrtno stradale osobe u protestima. Njezin suprug potvrdio je da je bila vatrena Trumpova navijačica i da je sama putovala u glavni grad te zemlje kako bi se pridružila protestima. Njezina je svekrva za Fox News priznala da nije znala "zašto je to odlučila". Okolnosti njegove smrti nisu razjašnjene. Neki izvori sugeriraju da je na nju pucano nakon što je ušla u Parlament kroz razbijeni prozor.

Trump je potaknuo svoje pristaše da se pojave u Washingtonu na dan koji je u kalendaru određen za Kongres kako bi potvrdili Bidena za predsjednika. I odgovarali su masovno. Društvene mreže također su doprinijele pozivu nekoliko dana ranije, potičući čak i na nasilje. Jedan od videozapisa Tik Toka koji poziva na oružje prikupio je hiljade pregleda a na Twitteru je više od 1.200 tweetova povezanih s Qanonom bilo nasilne prirode.