Vladimir Putin iznenadio je sve na Božić objavom da Rusija želi pregovarati s Ukrajinom o okončanju rata koji je započeo prošlog februara invazijom ruskih trupa na tu zemlju. Putinove riječi pokazale su, po drugi put u sedam dana, spremnost na pregovore. "Svi oružani sukobi završavaju na ovaj ili onaj način pregovorima... Naš cilj nije dalje vrtjeti kotač vojnog sukoba, nego završiti ovaj rat. To je ono čemu težimo i čemu ćemo težiti", rekao je šef Kremlja u medijskom istupu.

Ukrajina je odbacila primirje dok Rusija ne povuče trupe sa svog teritorija. "Potpuni prekid vatre s naše strane bit će tek kada na našem teritoriju ne ostane niti jedan okupator", rekao je Aleksej Gromov, zamjenik načelnika Glavnog operativnog zapovjedništva Glavnog štaba ukrajinske vojske. To što je ruski predsjednik govorio o mogućnosti da sjedne za stol kako bi pregovarali o miru, neki su analitičari vidjeli kao slabu tačku Vladimira Putina (70) koju pripisuju porazima na bojnom polju, ali i njegovom osjetljivom zdravstvenom stanju.

Zapravo, ruski historičar i politički analitičar Valery Solovey otišao je malo dalje i kazao da je Putin živ isključivo zahvaljujući njezi i liječenju koje mu pruža tim stranih liječnika. Solovej je radio kao profesor na Moskovskom institutu za međunarodne odnose (MGIMO), školi za obuku špijuna i diplomata i tvrdi da je imao kontakte u Putinovom najbližem okruženju koji su ga obavještavali o Putinovom zdravstvenom stanju.

Solovey insistira da je gazda Kremlja živ zahvaljujući tretmanima Zapada, tog dijela svijeta koji je toliko kritizirao i od kojeg se on i njegovi građani nastoje držati podalje. Ti bi tretmani bili posebno učinkoviti kod ruskog čelnika, budući da su omogućili napad na rak od kojeg boluje i zaustavljanje njegovog širenja, iako će, prema Soloveyu, 2023. vjerojatno biti Putinova posljednja godina na vlasti.

"Mogu reći da bez ovog tretmana - koji su mu pružili strani liječnici - definitivno ne bi bio u javnom životu Ruske Federacije", rekao je historičar za ukrajinski YouTube kanal Odessa Film Studio. “On koristi najnaprednije tretmane i ciljanu terapiju koju mu Rusija ne može pružiti… Rekao bih da je liječenje bilo previše uspješno. Predobro su se ponašali prema njemu. ”

Unatoč tome, "kraj se već nazire, čak i prema liječnicima koji nadziru liječenje, jer nijedan lijek ne može biti beskonačno uspješan", rekao je. Solovey se osvrnuo na probleme s kretanjem koji su navodno bili vidljivi u Putinovim javnim nastupima: "Očito je da ima problema s kretanjem, s nogama, a to su primijetili i mnogi gledatelji."

Prema podacima kojima barata ovaj historičar, Putin boluje od raka debelog crijeva koji se proširio "i sada je opasniji". Jaki lijekovi koje uzima za kontrolu imaju velike nuspojave, poput ranih simptoma Parkinsonove bolesti, rekao je. “Strategiju i taktiku liječenja definirali su liječnici koji su izvan Rusije. Oni su ga operirali u februaru 2020. godine, nedugo nakon što mu je dijagnosticiran rak.”

Prije nekoliko mjeseci intenzivno se šuškalo da su lijekovi koje uzima Putin izraelski te da su propisani i kupljeni u toj zemlji. Zbog pogoršanja stanja, Solovey tvrdi da je Putin već odlučio šta će učiniti kada ga bolest spriječi da nastavi sa svakodnevnim zadacima predsjednika. Ruski predsjednik oslonio bi se na dvojicu svojih najbližih saradnika, poput ruskog ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa (45) koji je Rusima malo poznat, ali uživa njegovo potpuno povjerenje. Drugi bi bio Nikolaj Patrušev (71), antizapadnjak zadužen za sigurnost zemlje i jedan od ključnih arhitekata pokretanja i razvoja rata u Ukrajini. Treći kandidat za nasljedstvo bio bi Aleksej Djumin (50), bivši Putinov tjelohranitelj i bivši zamjenik ministra odbrane, a sadašnji guverner regije Tula.

Posljednjih mjeseci Putin je fotografiran sa sumnjivim tragovima od intravenoznog liječenja na nadlanici, usred glasina da je možda bolovao i od drugih oblika raka. Putin je u septembru viđen kako drži stolicu dok su mu noge drhtale tokom javnog događaja. Slika koja se ponovila nekoliko dana kasnije, tokom sastanka sa predsjednikom Kazahstana Kassym-Jomartom Tokayevom.