Pregovori o promjenama izbornog zakona BiH, koje su predvodili izaslanici američke i evropske diplomatije, nisu rezultirali konačnim dogovorom, no neki od sudionika su ustvrdili kako su stajališta značajno približena.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica odjela za Evropu pri vanjskopolitičkoj službi EU Angelina Eichhorst su, nakon dvodnevnih pregovora s čelnicima političkih stranaka, novinarima u Sarajevu kazali da nastavak razgovora slijedi, a odgovornost za postizanje dogovora adresirali su bosanskohercegovačkim političarima pojašnjavajući kako međunarodna zajednica taj proces samo pomaže.

"Ovo nije kraj procesa, još je puno posla pred nama", izjavio je Palmer na konferenciji za medije dodajući kako je očevidno da postoji puno različitih interesa, no da SAD vjeruju kako je dogovor moguć unatoč činjenici da ovo nije lagani proces.

Pojasnio je kako je cilj provesti presude Evropskog suda i prilagoditi politički sistem BiH evropskim standardima.

Kazao je kako SAD odlučno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a sa zabrinutošću prati napetosti koje su se pojavile u BiH posljednje vrijeme, čime je aludirao na ponašanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Palmer je pozvao je na smirivanje stanja jer BiH jedino na taj način ima priliku napredovati ka evropskoj perspektivi.

Eichhorst je pregovore nazvala "veoma intenzivnim", potvrdivši kako su i sa stajališta EU izmjene izbornog zakona i ustava nužne. Opisala je to teškom zadaćom, pojašnjavajući kako su ona i Palmer "prikupljali ideje oko kojoj je moguće početi pregovore". Tvrdi kako to rade transparentno i inkluzivno jer žele da svi sudjeluju.

"Posao se nastavlja", poručila je Eichhorst, dodajući kako je krajnji cilj dobiti učinkovitije institucije koje će raditi u korist građana, a sve s ciljem približavanja BiH članstvu u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Kao i Palmer, i ona je kazala kako nema mjesta retorici koja vodi podjelama pa je nužno je smiriti napetosti u zemlji kroz dijalog i rješavanje problema.

Palmer i Eichhorst najprije su tokom dva dana odvojeno razgovarali s predsjednicima tri vladajuće nacionalne stranke, zatim su ih okupili zajedno, a potom su se sastali i s čelnicima opozicionih stranaka iz oba entiteta. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nisu posebno komentirali sadržaj pregovora.

"Moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje ustav to predviđa, odnosno u Predsjedništvu BiH i u domovima naroda", kazao je Čović. Slično je izjavio i Dodik, koji je kazao kako to načelo mora biti "apsolutno polazna i završna točka bilo kakvog pitanja".

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u petak se nije oglašavao, a ranije je kazao kako se traži "srednji put".