Njemački proizvođač sportske odjeće Puma objavio je u utorak da će prekinuti sponzorski ugovor s izraelskom nogometnom reprezentacijom, što je odluka donesena prije početka novih sukoba u Gazi.

Nakon revizije strategije obavljene krajem 2022. godine, Puma je saopćila da će prestati opremati izraelski tim od sljedeće godine.

“Dok će detalji dogovora s dvije novopotpisane reprezentacije biti objavljeni kasnije ove godine i u toku naredne, ugovori nekih saveza, poput Srbije i Izraela, ističu 2024. godine”, rekao je glasnogovornik.

“Ove su odluke donesene 2022. u skladu s redovnim rokovima za dizajn i razvoj momčadskih dresova”, rekao je glasnogovornik.

Ugovor s Izraelom, koji je potpisan 2018. godine, potaknuo je pozive na bojkot brenda sportske odjeće.

Pokretači kampanje optužili su Pumu da podržava ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali kroz ugovore s izraelskim nogometnim savezom, koji uključuje i momčadi iz okupiranih dijelova Palestine.

Izbijanje sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi u oktobru pojačalo je dugogodišnje pozive na bojkot proizvoda koji podržavaju Izrael.

Masakr u Izraelu pokrenut je nakon napada Hamasa 7. oktobra, što je rezultiralo smrću oko 1.200 ljudi i uzimanjem oko 240 talaca – od kojih je 137 ostalo u Gazi, kažu izraelski dužnosnici.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će uništiti Hamas i započeo je intenzivna neselektivna bombardiranja i kopnenu ofanzivu u Gazi ubivši najmanje 18.200 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze.