Jedan policajac je ubijen, a drugi ranjen u ranim jutarnjim satima nedjelje kada su napadnuti u selu Banjska kod Leposavića, potvrdio je kosovski premijer Albin Kurti. Leposavić je najsjevernija općina Kosova.

Kurti je na društvenoj mreži Facebook objavio kako je ubijeni bio pripadnik regularne policije, dok je ranjeni iz granične policije Kosova i on je van životne opasnosti. Dodao je kako se pucnjava još čuje i kako je riječ o vatrenom oružju raznih kalibara.

“Napadači su profesionalci koji nose maske i teško su naoružani”, napisao je Kurti na Facebooku.

 

Poštivanje zakona

“Osuđujemo ovaj kriminalni i teroristički napad. Organizirani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu. U ovoj borbi mi branimo i poštivamo zakon, štitimo sve građane bez razlike, te nezavisno Kosovo.”

Premijer Kosova je poručio kako će počinitelji i njihovi nalogodavci “pasti, biti uhapšeni, procesuirani i kažnjeni”.

“Vlada Republike Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na zločine i zločince, terorizam i teroriste. Kosovska policija je informirala porodicu A.B. o njegovoj pogibiji. Ranjeni policajac je van opasnosti. Izražavamo saučešće porodici i svima zbog našeg palog policajca. Ranjenome želimo brz i potpun oporavak”, poručio je Kurti.

Kamioni bez tablica

Policija Kosova je također saopćila kako se desio napad na njene pripadnike na sjeveru u ranim jutarnjim satima, te potvrdila ubistvo jednog, a ranjavanje drugog pripadnika.

Kako se navodi u policijskom saopćenju, sve je počelo postavljanjem dva kamiona bez registracijskih tablica na most kod ulaza u selo Banjska čime je došlo do blokade.

“Regularne jedinice policijske stanice u Zvečanu, nakon dobijanja informacije, odgovorile su na poziv i poslane su tri jedinice u pravcu spomenute lokacije. Čim su stigli blizu mjesta prijavljene blokade, naišli su na otpor gdje je nekoliko ljudi pucalo iz raznih vrsta naoružanja”, navodi se u saopćenju i dodaje kako su korištene i ručne bombe.

“Dva policajca su pogođena”, navodi se u saopćenju.

Osmani: Napad na Kosovo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prekinula je zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je boravila u New Yorku, i vraća se u Prištinu zbog jutrošnjeg napada na policiju.

Ona je na Facebooku napisala kako su ubistvo i ranjavanje policajaca “planirale i izvršile srbijanske kriminalne bande”.

“Ubistvo policajca i ranjavanje drugog na sjeveru Kosova, koje su planirale, orkestrirale i izvršile srbijanske kriminalne bande, napad je na red i zakon sjevera države, napad je na Kosovo. Ovi napadi ponovo dokazuju destabilizirajuću snagu kriminalnih bandi, koje organizira Srbija, koji dugo vremena, kao što je dokazano napadima na KFOR, novinare i građane, žele destabilizirati Kosovo i regiju”, navodi Osmani. Dodaje i da su napadi na snage sigurnosti Kosova napad na suverenitet države.

Istakla je kako očekuje da međunarodni saveznici podrže Kosovo u naporima uspostave reda i zakona, te zaštite suvereniteta u svakom dijelu ove države.

“Uz oštre osude ove otvorene agresije Srbije prema Kosovu, očekujem da naši saveznici podrže Kosovo u naporima uspostave reda i zakona i očuvanja suvereniteta u svakom dijelu Republike Kosovo. Izražavamo najdublje saučešće porodici ubijenog policajca i uvjeravamo ih da počinitelji ovih terorističkih djela neće pobjeći pravdi.”

“Pozivam sve građane, institucije i političke subjekte da ostanemo ujedinjeni u ovo vrijeme kada Srbija otvoreno dovodi u pitanje teritorijalni integritet, sigurnost i suverenitet naše Republike. Kao predsjednica Republike imam puno povjerenje u naše pripadnike i pripadnike Policije Kosova”, napisala je čelnica Kosova.

Povišene napetosti

Napetosti su visoke na Kosovu nakon sukoba u maju u kojima je bilo povrijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 50-ak srpskih demonstranata na sjeveru Kosova, podsjeća Hina.

Novi krug pregovora održan prošle sedmice pod okriljem Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.