Desetogodišnja Merjem Džafić iz Gračanice ovih se dana priprema za odlazak u Egipat, na Svjetsko prvenstvo u šahu, gdje će se ponosno takmičiti pod, kako kaže, najljepšom zastavom, zastavom Bosne i Hercegovine.

Sav put od dana kada se plasirala za Svjetsko prvenstvo bio je itekako dramatičan. Merjem je u centar pažnje domaće javnosti dospjela ne po odličnim rezultatima koje ostvaruje i kada se takmiči sa šest godina starijim djevojčicama, nego po tome što nijedna institucija, ustanova, firma ili pojedinac iz Bosne i Hercegovine nisu odgovorili njenom ocu Jakubu Džafiću kada ih je pitao da finansijskim sredstvima podrže Merjemino učešće na Svjetskom prvenstvu. Niko se nije javio da će uplatiti barem simboličan novčani iznos.

Ogorčenim roditeljima, koji su svojoj kćerki uvijek govorili da se fokusira na igru i da ne razmišlja o finansijama, ovaj su put ruke bile vezane. Odlaske na sva prethodna takmičenja finansirali su sami, no za put, smještaj i takmičenje u Egiptu bila su neophodna veća sredstva, a već su finansijski bili iscrpljeni prethodnim takmičenjima, koja su se održala proteklih mjeseci i na kojima je Merjem briljirala.

Inače, ove je godine osvojila prvo mjesto na Federalnom prvenstvu, čime se plasirala na državno prvenstvo na kojem je također pobijedila. I na Međunarodnom turniru u Hrvatskoj u svojoj je kategoriji bila najbolja igračica, upravo kao i na Međunarodnom turniru u Bijeljini.

“Uvijek sam imala u podsvijesti da ću ići u Egipat i nadala sam se tome. Nisam gubila nadu. Baba mi je rekao da se baziram samo na treniranje, a da će se on pobrinuti da riješi finansijske probleme. Bila sam optimistična”, kazala nam je Merjem, koja ističe da je za jednog šahistu važno da zna dobro kombinirati, da zna dobro računati, da je smiren i koncentriran, a ostaloj djeci je poručila da budu ustrajni koji god sport da treniraju.

“Dnevno treniram po dva sata i kada moj trener Ahmed Ćorić ne može, onda vježbam s babom, a ako ne može ni on, igram sama. Volim čitati knjige o šahu i učiti o ovom sportu”, kazala je.

Predispozicije za bavljenje šahom Merjem je naslijedila od svog također talentiranog oca, koji se sa polaskom u osnovnu školu upisao u Šahovski klub Gračanica, ali je klub ubrzo zbog finansijskih problema prestao s djelovanjem. Iako je izostalo njegovo profesionalno bavljenje ovim sportom, ljubav prema šahu ostala je i on je, znajući kako šah utiče na razvoj dječijeg mozga, prije dvije i po godine kod kuće počeo vježbati s kćerkom. U međuvremenu je rad kluba obnovljen i Merjem je počela trenirati, a trener Ćorić odmah je uočio njene sposobnosti i u prvoj sezoni Merjem je ostvarila maksimum na svim takmičarskim nivoima.

No, kada se ukazala prilika za jedno veliko takmičenje, nastao je problem. Finansijski.

“Nakon svih medalja koje je osvojila smatrao sam da je izašla iz okvira lokalnog nivoa i da se trebamo obratiti firmama i institucijama u Tuzli i Sarajevu. Porodica je do sada sve finansirala. Na Federalno takmičenje putovali smo dva sata u jednom smjeru svaki dan u Tešanj, a to nisu samo dva sata putovanja, nego se podrazumijeva i ranije ustajanje, doručak i ostale pripreme i, kada stignemo, ipak se osjeti određena vrsta umora, ali ona ima čvrst karakter, odlučna je i uz sav taj pritisak, to joj nije smetalo da pobjeđuje. Odlazak u Hrvatsku za nas je bio složen u pogledu finansija, ali mislio sam da će se naći neko ko će prepoznati njen kvalitet. Mjesec dana slao sam i lično nosio zahtjeve i molbe za finansijsku podršku. Približio se krajnji rok za prijave učesnika u Egiptu, ali niko se nije javljao.

Napisao sam status na Facebooku u kojem sam naveo da Merjem najvjerovatnije neće ići na Svjetsko prvenstvo, ali da će nastaviti raditi i voljeti svoju Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo sam da ova situacija neće utjecati na nju, jer znam kakva je i koliko je vrijedna, ali sam naglasio da to što ovo neće ostaviti trag na Merjem možda će nekom budućem učesniku ubiti volju za treniranjem i radom. Imam za primjer svoje prijatelje, čija su se djeca čak dva puta plasirala na evropska prvenstva, ali oni to novčano nisu mogli podnijeti i jednostavno su se i oni i djeca pomirili s tim da se ne ide”, naveo je Džafić.

Inače, prema pravilima, prvak Bosne i Hercegovine i drugoplasirani izborili su pravo za učešće na Svjetskom prvenstvu, a njihove bi troškove trebao snositi Šahovski savez Bosne i Hercegovine.

“To bi tako bilo normalno, ali u našoj je državi situacija takva da oni nemaju sredstava pa mi, učesnici i roditelji, moramo pronaći sredstva i uplatiti novac Savezu, kako bi Savez to proslijedio organizatorima takmičenja. Rok za prijave je isticao. Objavio sam taj status i ubrzo su počeli telefonski poziv. Zvali su me iz Ureda gradonačelnika Gračanice, koji je kasnije upriličio i prijem, isto kao i iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Taj odlazak u Predsjedništvo nama je značio nešto ogromno, a obećali su i kasniju podršku. Posjetio me kantonalni ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, a kasnije sam čuo iz medija da će Ministarstvo podržati rad Šahovskog kluba. Prva se oglasila kompanija ‘HIFA”, rekli su da će oni podržati takmičenje i snositi troškove u iznosu od pet hiljada maraka. Finansijski gledano, sada je sve završeno i ‘HIFA’ snosi sve troškove”, naveo je Džafić.

Osim finansijske neuređenosti, naš sagovornik ukazuje na neke detalje u vezi s organizacijom putovanja i boravkom takmičara.

“Za sve bi nas trebao uputiti Šahovski savez, ali mi trenutno nemamo nikakvih informacija i najvjerovatnije ću lično morati tražiti let. Kada dođemo u Sharm El-Sheikh, iz Svjetske šahovske organizacije naveli su da će neko dočekati delegacije na aerodromu i odvesti nas u hotel. Malo smo zabrinuti jer idemo u nepoznato, iako mi prijatelji kažu: ‘Blago tebi, ode ti u Egipat.’ Između ostalog, brine me to što Svjetska šahovska organizacija ističe da se mora stanovati u hotelu u kojem se održava takmičenje, jer oni ne odgovaraju za sigurnost izvan tog objekta. Možda smo negdje mogli naći i jeftiniji smještaj, ali instrukcija je takva i mi je moramo slijediti.”

S druge strane, otac Jakub svjestan je i nedostataka u vidu izostanka trenerske podrške na predstojećem velikom takmičenju, koje se održava u oktobru.

“Merjem tamo ide s dodatnim problemima, na šta me i upozorio FIDE (Svjetska šahovska organizacija) trener Ahmed Ćorić, a toga sam i sam svjestan. Kada stignemo, možda će je malo demoralisati kada vidimo delegacije, recimo iz Turkiye i Kine, koje će dolaziti sa svojim pobjednikom. Sve su to veći timovi, negdje i kompletan klub dolazi s pobjednikom. Svi su u istim dresovima i opremi. Imat će po nekoliko trenera i svi ti treneri pratit će druge partije, između ostalih i naše Merjem, i uvidjet će njene greške i slabosti. To su velemajstori i intermajstori koji mogu procijeniti njenu igru i zatim pripremiti svog takmičara. No, ponavljam, Merjem će dati svoj maksimum.

Prema osvojenim rezultatima u kratkom roku, Merjem mnogi već sada vide kao prvakinju svijeta. Trebamo biti realni. Velika je stvar da će se uopće pojaviti na tako velikom takmičenju. Pogledajmo da Bosne i Hercegovine nema na evropskim prvenstvima, nema nas na Eurosongu. Malo-malo, nema nas nigdje, što mi je iskreno žao. Na kraju, ako nas nema, svi će zaboraviti na nas, ali pojedini sportisti, uključujući Merjem, pokazuju da nas ipak ima”, zaključuje Džafić.