Akademici Šerbo Rastoder i Ferid Muhić odbacili su bilo kakvu pomisao da postanu dijelom nekakvog Bošnjačkog narodnog vijeća kojeg ovih dana okuplja Mahir Žiško, osoba itekako dobro poznata u sličnim ovdašnjim postratnim propalim projektima.

„Dobivši poziv za zasjedanje Bošnjačkog narodnog sabora za 25.11. 2023. u Narodnom pozorištu u Sarajevu, bio sam obradovan inicijativom objedinjavanja intelektualnog, političkog i organizacionog potencijala Bošnjaka. U preliminirarnim pozivima i najavama nije bilo ni prizvuka o mogucnosti da se radi o VELIKOJ PREVARI ZA BOŠNJAKE. Iako sam osobi koja je komunicirala sa mnom (Mahir Žiško) izrazio nelagodu da se među budućim članovima Savjeta nalazi i jedan kojeg smo se jedva oslobodili iz BANU (Suad Kurtćehajić), koji se predstavlja kao neki “ akademik” i glavni propagator “Bosanstva” kao nacije to sam primoran da zainteresovanu javnost upozorim na sljedeće:

S obzirom da su najave neke “deklaracije” Suada Kurtćehajića ukazale da je skup zamišljen kao manipulacija za najveći broj učesnika, to kao neko ko stoji iza stava BANU da je pitanje nacionalnog imena riješeno na Bošnjačkom saboru 1993. i da je taj stav u dopisu organizatorima prenio bivši reis Cerić kao predsjednik Savjeta BANU (Nikad više ne kukaj, nikad više ne objašnjavaj! („Never complain, never explain“) to javnost obavještavam u svoje i ime akademika Ferida Muhića da odbijamo biti DIO OVE VELIKE PREVARE TAKO ŠTO NEĆEMO UČESTVOVATI NA POMENUTOM SKUPU I DA TRAŽIMO DA ORGANIZATOR IZ ZVANIČNIH POZIVA IZOSTAVI NAŠA IMENA ,KAO ČLANOVA NEKOG SAVJETA.

Ujedno ponavljamo da je ponovno otvaranje pitanje imena usmjereno protiv BiH, protiv Bošnjaka i njihovog jedinstva. Učešće na takvom skupu je samo davanje legitimiteta nekim frustriranim i umišljenim intelektualcima koji su očigledno smislili perfidan način da izmanipulišu javnost. Pri tome naglašavamo “Bosanac” kao državljanstvo DA dok nacionalnost BOŠNJAK ne samo da ne može biti upitna nego je danas osnovna pretpostavka opstojnosti BIH i ukupnog jedinstva ovoga naroda“, napisoa je večeras na svom FB profilu Šerbo Rastoder.

U istom tonu, na istom mjestu, oglasio se i Ferid Muhić. On također podsjeća da je pitanje nacionalnog imena Bošnjaka definitivno riješeno na Bošnjačkom saboru 28. septembra 1993. godine, kada je jednoglasno prihvaćeno da se vrati njihovo povijesno ime, kao i naziv “Bosanski jezik” njihovog maternjeg jezika te nastavlja:  

„Uvođenje odrednice “Bošnjak” u zvanični popis stanovništva, kao i postojanje organizacija u čijem imenu figurira predikat “bošnjački”: BANU (Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti), BNV (Bošnjačko nacionalno vijeće), SBK (Svjetski bošnjački kongres), VKBI (Vijeće kongresa Bošnjačkih intelektualaca), BNF (Bošnjački nacionalni fond) potvrđuju da je izvorno ime “Bošnjaci” prihvaćeno i u javnosti i institucionalno na svim nivoima, kao nužni uslov postojanja i opstanka BIH i ukupnog jedinstva svih njenih građana.

Svako nastojanje da se ova epohalno značajna Odluka o vraćanju nacionalnog imena “Bošnjaci” derogira a njihovo autentično povijesno ime zamijeni pukom teritorijalnom odrednicom “Bosanci” predstavlja udar na cjelovitu BiH i otvoren neprijateljski akt protiv nacionalnih interesa Bošnjaka. Ovdje treba dodati da je iluzorno očekivati da bi odrednica “Bosanac” mogla biti prihvaćena barem kao državljanstvo države koja se zove Bosna i Hercegovina. Jedini mogući naziv bit će: državljanstvo: bosansko-hercegovačko/državljanin Bosne i Hercegovine.

U slučaj da se ovakav suicidni prijedlog prihvati, kao jedine nacije u BiH ostali bi u tom slučaju Srbi i Hrvati, dok bi Bošnjaci, degradirani na “Bosance”, time postali anonimna masa, bez etničkog, kulturnog i državotvornog identiteta.

Da je riječ o opakoj, o zlonamjernoj prevari i podvali, potvrđuje i naziv organizatora skupa promijenjen iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Bosansko narodno vijeće, čime su Bošnjaci jednim potezom izbrisani i denacionalizovani. Cilj je ovog prijedloga usmjerenog protiv jedinstvene BiH, svodi se na brisanje Bošnjaka i njihovog degradiranja na floskulu “Bosanci” i u potpunosti se poklapa sa interesima zakletih neprijatelja Bošnjaka i Bosne i Hercegovine - ekstremnog hegemonizma i nacionalizma Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića.

Taj cilj je de-nacionalizacija i de-islamizacija Bošnjaka. Ovdje je potrebno raskrinkati sistematski plasiranu namjerno pogrešnu tvrdnju da “Bošnjak” kao nacionalna pripadnost, nužno implicira i vjersku pripadnost Islamu. Razumije se samo po sebi da nacionalnu pripadnost nijednog čovjeka ne određuje i ne može automatski određivati njegova vjerska pripadnost koja je u striktnom smislu, privatna stvar svakog građanina.

Nijemac je Nijemac, Italijan je Italijan, Srbin je Srbin, Hrvat je Hrvat, bez obzira da li je vjernik ili je ateista. Međutim, isto tako se razumije, da je protestantizam dominatna kulturna konstanta moderne njemačke nacije, kao što je to kod Italijana i Hrvata katoličanstvo, a kod Srba grčko-ortodoksna religijska matrica. Jednako tako, nacionalnost “Bošnjak” ne podrazumijeva automatski vjersku pripadnost nijednog Bošnjaka. Činjenica da je Islam dominantna konstitutivna kulturna konstanta Bošnjaka nije ključni određujući faktor etničke i nacionalne pripadnosti, što znači da Bošnjak ostaje Bošnjak, ne samo ako je musliman, nego i ako je pravoslavac, katolik, protestant, budista ili ateist!

“Deklaracijom o bosanstvu” priloženom u radnoj verziji, koju je najavio kao tekst o kojem će se 26.11. 2023. godine glasati u Narodnom pozorištu, Suad Kurtćehajić se po ko zna koji put legitimisao kao smiješna i sažaljenja vrijedna persona spremna da za svoje interese žrtvuje sve, a svoje interese ni za šta.

Uz Objavu kolege akademika Šerba Rastodera, još jednom, u svoje lično ime odbijam biti DIO OVE VELIKE PREVARE, TAKO ŠTO NEĆU UČESTVOVATI NA POMENUTOM SKUPU, A OD OGANIZATORA TRAŽIM DA IZ ZVANIČNIH POZIVA IZOSTAVI MOJE IME, KAO ČLANA BILO KOG NJENOG ORGANA. Također smatram da je ponovno otvaranje definitivno riješenog pitanja nacionalnog imena Bošnjaka, usmjereno protiv opstanka BiH i protiv nacionalnih interesa Bošnjaka, te da predstavlja otvoren pokušaj brisanja njihovog imena, kulture i državotvornosti, sa ciljem da se Bošnjaci definitivno izbrišu kao narod i negiraju kao nacija.

Učestvovanje na ovom skupu, svjesno ili nesvjesno, namjerno ili nenamjerno, znači davanje legitimiteta otvoreno neprijateljskim pokušajima potkopavanja integralne Bosne i Hercegovine i njenog multi-nacionalnog karaktera“, kazao je Muhić, zaključivši: „Ovo saopštenje ne šaljem organizatoru, jer je manipulisao javnost neovlašćenim navođenjem mog imena od prve plasirane vijesti o mom učešću u najavljenom Bosanskom narodnom vijeću, iako za to nijednom nije tražio moju saglasnost, niti je dobio moj pristanak.“

U doumentiu kojim s epoziva na svečanost osnivanja nekakvog Vijeća nabrojani su deseci ovdašnjih bošnjačkih uglednika a navedeno je da će Vijećem rukovoditi savjetrodavni organ u kojem su, navodno, resi emeritus Cerić, Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Bakir nakaš, Ibrahim kajan, Abdulah Sidran, Šefket Krcić, Šerbo Rastoder, ferid Muhić... No kako se čini, niko od njih nije ni znao da je izabran u taj nekakav Žiškov Savjetodavni organ i da su tek sada saznali o kakvom se, zapravo, projektu radi.