Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Erdogan će posjetom Bosni i Hercegovini danas će započeti trodnevnu regionalnu turneju, koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

„Republika Turska ima veoma stabilizirajuću ulogu u regionu Zapadnog Balkana, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan, koji je danas doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini, dočekan je uz najviše državne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH. "Republika Turska i BiH imaju izvanredne prijateljske, bratske odnose i veze. One su historijske, političke, ekonomske i na planu kulture. Predsjednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze", kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je ovo četvrta zvanična službena posjeta između BiH i Turkiye.

"Ne postoji nijedna država na svijetu s kojom je BiH u ovom četverogodišnjem mandatu, ali možemo slobodno kazati i u proteklim mandatima, imala tako tijesne veze i tijesnu saradnju kao što je u ovom mandatu to bio odnos i saradnja s Turskom", izjavio je Džaferović.

Kako je kazao, ostat će, za ovaj mandat i saziv Predsjedništva BiH i relacija koje je imalo s Turkiye, upamćeno mnogo pozitivnih stvari.

"Na sastancima sam govorio o dvije vrlo važne stvari, a to je autoput Sarajevo - Beograd - Sarajevo i dokumenti, odnosno međunarodni sporazumi koje su BiH i Turska usvojili. To će se nastaviti realizirati u narednom periodu. Očekujem da to bude intenzivirano u narednom periodu", rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, tokom ovog mandata nisu uspjeli do kraja, kada je u pitanju realizacija ovih projekata, uraditi sve što mogu da urade, zbog pandemije, bojkota, političke krize unutar BiH.

"Nadam se da dolazi vrijeme realizacije tog projekta. Drugo pitanje je pitanje ugovora o slobodnoj trgovini. Republika Turska je BiH dala najpovoljnije uvjete u odnosu na sve druge države na svijetu kada je u pitanju slobodna trgovina. Mi to treba da iskoristimo. Naša robna razmjena je negdje na nivou 850 do 900 miliona dolara. To može mnogo bolje i više. Mi smo sebi dali cilj da to u ovoj godini bude milijarda. Postoje brojne oblasti u kojim možemo da sarađujemo. Danas smo na sastanku od Erdogana čuli neke konkretne stvari. Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj treba u budućnosti razvijati saradnju između dvije države. Tehničke grupe koja treba da dođe u BiH kada je u pitanju autoput. Saradnja u oblasti energetike, formiranje radne grupe za energetiku je posebno pitanje i danas smo na sastanku govorili i o kretanjima građana Turske i BiH u BiH i Tursku putem ličnih karata", pojasnio je Džaferović.

Poručio je i da je Republika Turkiye jako opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, za reforme koje je BiH poduzela.

"Turska daje podršku produženju mandata ALTHEA-e koje nas čeka u novembru. Drugo pitanje koje smo danas posebno naglasili je pitanje odnosa Turske sa svim državama Zapadnog Balkana. Turska ima dobre, prijateljske odnose sa svim državama Zapadnog Balkana i igra vrlo stabilizirajuću ulogu u regionu Zapadnog Balkana. Kada smo mi, unutar BiH, u pitanju Turska i Erdogan vode uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u BiH, bez obzira kojem narodu pripadamo i iz kojeg dijela BiH dolazimo", naglasio je Džaferović.

„Veoma sam sretan što sam u Sarajevu, na prvoj stanici svoje balkanske turneje. Ovdje sam na 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemmlje što daje historijski karakter našoj posjeti“, kazao je Erdogan na početku obraćanja novinarima.

„Odnosi su na izuzetnom nivou, nase historijske i kulturne veze čine osnovu tih odnosa. Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti za unapređenje odnosa. BiH ide ka izborima i ova je posjeta od velike važnosti za nas. Istakao sam važnost koju Turska daje miru i stabilnosti BiH i podršku teritrorijalnom suverenitetu.

BiH očekuje izborna agenda i značajno je da budu izbori transparentni i konstruktivni. Mi smo spremni dati sve od sebe da se prevazidu problemi u BiH.

Dajemo veliku važnost projektu auto-puta Beograd-Sarajevo. Smatram to mirovnim projektom koji će povezati ne samo zemlje nego i narode, nastavljamo pružati aktivnu pomoć. TIKA je od 1995 uradila skoro hiljadu projekata u BiH i želim naglasiti da ćemo nastaviti biti prisutni u BiH na svim poljima“, kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turkiye najavio je danas u Sarajevu i da će u narednom periodu biti otvorena mogućnost putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Upitan o tome podržava li eventualno nametanje izmjene Izbornog zakona, Erdogan je odgovorio: „Odluke donose ova trojica lidera (članovi Predsjedništva BiH op.a.), oni trebaju da donesu odluke. Ovdje ne treba da imamo intervenciju visokog predstavnika jer se to kosi sa demokratskim principima. Imamo manje od mjesec dana do izbora i bilo kakva intervencija je intervencija u demokratski proces jer je BiH demokratska zemlja i protiv smo intervencija. Zemlja ide na izbore a mi želimo da oni prođu dobro za sve.“

„Činjenica je da Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja u predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i u Vladi Turske“, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Pored konkretnih projekata na kojima treba da radimo i na kojima se već radi želim istaći da je činjenica da je predsjednik Erdogan kao i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažemo u Bosni i Hercegovini. To je činjenica, kao i što je činjenica da u Erdoganu i u Vladi Republike Turske Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja", kazao je Komšić na konferenciji za novinare te dodao:

"Također je i činjenica, i ja mislim da treba potencirati tu stabilizirajući ulogu u Bosni i Hercegovini pa i u cijeloj regiji od strane Erdogana i politike koju on realizuje. Siguran sam da će se ta saradnja nastaviti istim tempom i u istom pravcu kako smo imali i do sada. To je zaista dobra stvar jer kada god se sretnemo rodi se neki novi projekat, nova inicijativa koja doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa i doprinosi napretku Bosne i Hercegovine."

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je poručio kako je danas u Evropi malo lidera koji imaju kapacitet kao Erdogan te dodao kako smatra da je BiH izgubila interes ka priključenju EU. "Ustavna BiH i dejtonska BiH za Srbe nije problem, ostalo jeste. Želimo da se sve odvija u okviru Ustava i razgovora između nas. U tom pogledu dijelimo određene vrijednosti vezano za EU, ali želim reći da smo izgubili entuzijazam značajno što se tiče EU. Turska ostaje u nadi oko toga, ali naš entuzijazam i onaj od prije par godine se ne može mjeriti. Što se tiče NATO-a, Turska je važna članica, najveći je finansijer i mi razumijemo unutrašnje razloge koji su doveli da budu članica. Jednako tako, u BiH, bez obzira na razne prikaze i špekulacije, ne postoji konsenzus oko toga da postanemo članica"

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga osim sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje biće Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.