Emmanuel Macron završio je svoje putovanje u Alžir u subotu nakon što je osudio "ruski imperijalizam" u Africi, tražeći alžirsku podršku na polju energetike i u borbi protiv „džihadističkog islamizma“ u podsaharskoj regiji pustinje Sahela.

Prvi put nakon možda nekoliko desetljeća francuski predsjednik održao je u Alžiru sastanak na najvišem institucionalnom nivou na kojem su učestvovali i alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune te ministri odbrane, načelnici šatava i najviši zvaničnici odgovoran za vojnu sigurnost Francuske i Alžira, kako bi zajedno rješavali strateška pitanja za Evropu, zapadni Mediteran i Sahel, golemu podsaharsku zonu koja presijeca afrički kontinent.

Macron je na tom sastanku osudio "ruski imperijalizam" u srcu afričkog kontinenta. Francuski predsjednik je dodao: “Alžir ima ključnu ulogu u Sahelu, geografski, politički i vojno. Spremni smo da ojačamo naš odnos s Alžirom, u svim područjima, kako bismo spriječili plaćenike da povećaju svoju prisutnost u regiji, počevši od plaćenika grupe Wagner."

Wagner je ruska plaćenička 'privatna kompanija' koju kontrolira Putinov blizak prijatelj. Wagner već više od godinu dana djeluje u Maliju, a u Francuskoj ga doživljavaju kao vojnu organizaciju u službi ruske prisutnosti i širenja u Africi.

Macron je od alžirskog predsjednika zatražio veću bilateralnu suradnju u borbi protiv „džihadističkog islamizma“ u Sahelu. Službeno, Alžir na tom području ima status neutralne zemlje.

Ova saradnja može biti jedna od središnjih tačaka završne zajedničke deklaracije Macrona i predsjednika Abdelmadjida Tebbounea, koja ima šest temeljnih tačaka: "Ponovno pokretanje političkog dijaloga na najvišem nivou“, "Stvorite bilateralne timove za ponovno pisanje zajedničke historije", "Pojednostavite odnose i mobilnost u područjima kao što su imigracija i bilateralna putovanja", «Ojačati zajednički rad na privrednom i energetskom području», „Jačati obrazovnu, naučnu i kulturnu saradnju“, „Zajednički dogovor za pomoć mladima u obrazovanju i mobilnosti“.

Tokom svoje posjete Alžiru, Macron je želio posjetiti i Oran. Macron je posjetio zidine i kapelu tvrđave Santa Cruz. S tog mjesta Macron je otišao u kulturno srce Orana, malenu trgovinu zvanu Disco Maghreb, poznatu po širenju raíja, alžirskog muzičkog žanra koji je simbolizirao težnje za slobodom.