Prije godinu dana, tačnije 30. decembra 2022. godine, Al Nassr je najavio angažiranje Cristiana Ronalda. Od tada više ništa nije isto. Ni u saudijskom klubu, ni u Arabiji, ni u fudbalu. Ono što se prije samo dvanaest mjeseci smatralo zlatnompenzijom za Portugalca danas je pokret koji je okrenuo ekonomski i sportski ekosistem svjetskog fudbala naglavačke. „Cristiano je bio vizionar. Njegova je odluka bila pametna. I vrlo hrabra," objašnjava Marcelo Salazar, fudbalski direktor Al-Nassra.

Od decembra 2022. Al-Nassr je imao 800.000 pratitelja na Instagramu. Danas ima gotovo 23 miliona. Na Twitteru je stanje bilo 300.000 pratitelja, a sada ih je 4,2 miliona. Ronaldov dolazak potpuno je transformirao saudijski klub, pretvorivši ga u svjetsku referencu za Saudijsku Arabiju. „Cristiano nas je odveo u drugu dimenziju. Mi smo digli imidž saudijskog fudbala na međunarodnom nivou. Utjecaj njegove figure je beskonačan,” objašnjava Salazar.

On je bio jedan od ključnih ljudi u potpisivanju Ronalda. Brazilac sa portugalskim pasošem  bio je futsal profesionalac do 2013.. Nakon prestanka igračke karijere, nakon posljednje dvije godine karijere u Kuvajtu, Salazar je stekao titulu trenera i bio pomoćnik između 2018. i 2021. u Al-Faisalyju, osvojivši Kup.

Godine 2021. Al-Nassr ga je angažirao kao privremenog trenera a onda su mu u januaru 2022. dali mjesto sportskog direktora. "Kada je Cristiano prihvatio našu ponudu, pogled na fudbal potpuno se promijenio u odnosu na Saudijsku Arabiju."

Intenzivni pregovori trajali su sedmicama. I nije bila riječ samo o novcu. Ronaldo je imao mnogo nedoumica i bio je zabrinut oko toga kakav bi život mogao čekati njega i njegovu porodicu u Rijadu. Salazar je, razgovor po razgovor, gradio potrebne mostove kako bi se Cristiano postupno približio. Svašta se pričalo. Gdje će djeca učiti, Georginina udobnost, sloboda da može dovesti cijelo svoje osoblje. Ronaldo nije želio napuniti džepove petrodolarima. Svoj život, život svoje porodice i idućih generacija već odavno je riješio. Želio je sreću, mir i novo autentično iskustvo sa svim ljudima s kojima živi i radi svaki dan.

“Znali smo za njegov loš trenutak u Manchester Unitedu i njegovu želju da ode. A mi u Arabiji sanjamo velike snove. Pa smo se zapitali zašto ne? Ključ je bio osigurati stabilnost i sreću porodice. Bez toga ne bi došao. Dok smo razgovarali, razlike su se smanjivale, a on je bio dovoljno pametan da zna da nijedno obećanje ili zahtjev kasnije neće ostati neispunjeni. Arabija je vrlo ozbiljna država.“

Oni koji ga poznaju tvrde da je Ronaldo neizmjerno sretan izborom koji je napravio. Njegova su djeca oduševljena akademskim obrazovanjem koje stječu. Kvalitet života je vrlo visok, a lijepo vrijeme i sunce su još jedan plus. Nadalje, trebalo mu je malo vremena da pronađe spektakularnu vilu, procijenjenu na 12 miliona eura koja se nalazi u luksuznom kompleksu Al Muhammadiyah, u neposrednoj blizini AlAwwal parka gdje je i stadion Al-Nassra.

Cristiano Ronaldo je 2023. godinu završio kao najbolji strijelac planete: dao je 53 gola. Ima 38 godina i igra svih devedeset minuta, i za Al-Nassr i za Portugal. Ima iste ambicije kao i prije 20 godina, kada je uništio Fergusonov United u utakmici njegovog lisabonskog Sportinga. „Cristiano vas tjera na profesionalizam, u strukturi, u osoblju... Mi smo jako modernizirali klub u posljednjih godinu dana, da ga dovedemo na nivo onoga što je trebalo. Sada imamo bolju dvoranu, bolju svlačionicu, bolje objekte... Cristiano vas tjera da napredujete jer sa sobom donosi sav profesionalizam i veličinu koju posjeduje," objašnjava Salazar.

Niko ne zna kako će izgledati stvari u budućnosti. Portugalac je potpisao na tri godine s Al-Nassrom i do 2030. kao ambasador te zemlje. Saudijski klub uvjeren je da mu je cilj ostati konkurentan barem do 40. godine i biti na Svjetskom prvenstvu 2026. te tako postati jedini nogometaš u historiji koji je igrao na šest prvenstava.