To je klub s najvećim brojem navijača na svijetu, ali Manchester United prolazi kroz krizu koja ga je udaljila daleko od one ekipe koja je pod paskom Sir Alexa Fergusona zadivila cijelu planetu, dominirajući Premier ligom dva desetljeća i postačla mjerilo u Evropi, sa osvajanjem dvije Lige prvaka (1999. i 2008.) i dva finala (2009. i 2011.).

Prošlog su vikenda ponovno izgubili od Manchester Cityja (0-3) i nakon deset kola Premier lige zauzimaju osmo mjesto s jedanaest bodova zaostatka za vodećim Tottenham Hotspurom. Juče su ispali i iz Carabao kupa teškim porazom od Newcastlea.

Otkako je škotski trener odlučio staviti tačku na svoju dugogodišnju karijeru na čelu Manchester Uniteda (uzde je preuzeo 6. novembra 1986. a pustio ih 19. maja 2013. godne), ekipa je upala u depresiju koja utiče na sve ostale dijelove kluba. Do te mjere da je United postao drugi najdevalviraniji klub u Evropi 2022. godine, s padom vrijednosti od 139 miliona eura.

Ne smijemo zaboraviti da United kotira na berzi otkako je Amerikanac Malcolm Glazer 2005. kupio većinski paket dionica čime je postao njegov vlasnik. Naime, početkom ove godine klub je ponovno doživio novi slom na berzi nakon što su njegove dionice pale više od 18 posto na Wall Streetu nakon objave engleskog lista 'Mail on Sunday' u kojem se tvrdi da je porodica Glazer trebala maknuti klub (vrijedan 3,9 milijardi dolara) s tržišta nakon što nisu dobili ponude za kupovinu koje su odgovarale traženoj cijeni.

Penzionisanje Alexa Fergusona, nakon 27 godina na čelu, označilo je prekretnicu za klub. Tokom tog razdoblja trener je vodio ekipu do 38 trofeja: 13 titula Premier lige (dvije trostruke) uključujući pet FA kupova i dvije Lige prvaka. Danas se Fergusona smatra najuspješnijim trenerom u historiji engleskog fudbala, s njim je na čelu Manchester United postao dominator modernog britanskog fudbala.

Od Fergusonovog odlaska, međutim, Old Trafford je doživio samo razočarenja i gledao kako njihove komšije, Manchester City, postaju danas dominantna snaga engleskog i evropskog fudbala, sa Pepom Guardiolom na klupi i ekipom punom zvijezda.

Tražimo li uzroke pada ovog giganta, uglavnom ih možemo naći u nestalnom poslovanju sportskog menadžmenta koji je u posljednjih deset godina zaposlio čak pet trenera. Umjesto Fergusona došao je David Moyes. Onda je stigao Van Gaal, apsolutno radikalna promjena. Osvojio je FA kup, ali nije mogao zadovoljiti upravu i navijače svojim radom nakon dvije godine. Mourinho se na kraju sukobio s dijelom tima unatoč osvojenoj Evropskoj ligi. Solskjaer je bio trener s najdužim stažem nakon Fergusona. Međutim, i njegov je mandat bio loš. Ralf Rangnick bio je čisto otjelovljenje neuspjeha. Projekt je sada u rukama Nizozemca Ten Haga, a rezultati nisu onakvi kakve su u klubu očekivali.

Ni politika transfera nije pomogla. Klub je trošio puno više nego što je zaradio od prodaje i nije uspio revalorizirati igrače. Gotovo 1,5 milijardi eura potrošeno je na potpise u prošlom desetljeću, među kojima se ističu Pogba (105), Harry Maguire (87), Jadon Sancho (85), Lukaku (84,7). Di Maria (75), Bruno Fernandes (63), Martial (60), Fred (59), Van Bissaka (55), Mata (44,73), Matić (44,7). Mkhitaryan (42) ili Varane (40). Ibrahimovića su doveli bez odštete a vratili Cristiana Ronalda za 15 miliona. Ali niko od njih nije uspio klub vratiti na pobjednički kolosijek. Kritika je postala konstanta Uniteda. Posljednja u nizu stigla je Garyja Nevilla, legende tog kluba: "Ovo je groblje igrača", kazao je Neville.