Kineski nogometni balon, gdje su se prije nekoliko godina potpisivale zvijezde bez obzira na cijenu, ispuhuje se istom brzinom kao i nekretnine u toj zemlji. Još jedna ekipa je na rubu ponora nakon propasti posljednjeg prvaka kineske Super lige Jiangsua u februaru, zbog povlačenja svog sponzora, lanca prodavnica kućanskih aparata Suning i nedavnih problema Guanzghoua zbog dugova.

Hebei FC je objavio da ne može plaćati struju za svoje trening kampove te je raspustio svoje dječije i mlade timove kojima je dao na neodređeno vrijeme "praznike".

Iako manje poznat, klub iz provincije Hebei je pokušavao postati velikan kineskog nogometa.

Da bi to učinio, 2018. potpisao je ugovore s renomiranim igračima poput Argentinaca Javiera Mascherana i Ezequiela Lavezzija te dvije godine ranije trenera Manuela Pellegrinija. Danas u tom timu nastupa jedan bh. nogometaš, samir Memišević. No, tim je ostao bez novca jer je u vlasništvu građevinske firme China Fortune Land Development, koja akumulira dug od nekoliko milijardi eura.

Kako je prošlog mjeseca priznao jedan od njegovih trenera, neki od njih morali su platiti avionske karte za provinciju Shaanxi za utakmicu protiv Changana u Kupu Kine, koju su izgubili. Finansijska situacija mu je toliko loša da mnogi navijači sumnjaju da će se moći vratiti u takmičenje kada se Superliga nastavi u decembru. U strahu od raspada, navijači su pokrenuli internetsku kampanju pozivajući vlasti da interveniraju kako bi spasili klub koji ima sjedište u gradu Langfang.

"Ovakav tip ekipe, toliko voljen i cijenjen, zaslužuje malo više pažnje Pokrajinskog ureda za sport i Kineskog fudbalskog saveza", tvrde navijači. "Kada se ovo završi, morate se zapitati jesu li investitori doista učinili nešto za kineski fudbal ili su to iskoristili samo za svoju korist", kritizira drugi navijač na Weibou, glavnoj društvenoj mreži u zemlji.

Fudbalski balon počeo je rasti otkako je predsjednik Xi Jinping, poznati navijač, došao na vlast 2012. godine. Kako je njegov plan bio promovirati fudbal u školama kako bi Kina jednog dana mogla težiti osvajanju Svjetskog prvenstva, velike firme ulagale su milione u klubove kako bi mu se dodvoravale i tako pogodovale svojim poslovima.

Tokom tih godina procvata, kineski timovi poput Guangzhou Evergrandea, Shanghai SIPG-a i Jiangsu Suninga potrošili su više od 400 miliona eura na transfere, na razini ekipa iz Španije, Engleske, Njemačke, Francuske i Italije.

Nakon te milionske kiše, u posljednje dvije godine nestalo je 20 profesionalnih ekipa različitih kategorija, a kineska reprezentacija još uvijek ne diže glavu. Na 75. su mjestu FIFA-e, nisu se kvalificirali u završnicu Svjetskog prvenstva od 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su izgubili sve tri utakmice prvog kola.

Suočena sa sportskom snagom kakva je Kina na Olimpijskim igrama, gdje vodi na ljestvici osvajača medalja uz Sjedinjene Države, u nogometu je to katastrofa koja sramoti navijače. Prvo su uslijedili skandali s korupcijom i namještanjem utakmica kojima je obilovala njihova liga, zbog čega su njihovi najviši funkcioneri 2012. godine bili u zatvoru, a potom i investicijski balon u njihovim ekipama, na koji je režim u Pekingu stavio ograničenje u decembru prošle godine.

Osim što su vidjeli igrače poput Drogbe, Anelke, Téveza ili Hulka u akciji i trenere poput Lippija, Cannavara ili Scolarija, jedina radost koju su kineski navijači imali bila je osvajanje dvije azijske Lige prvaka koje je Guangzhou Evergrande osvojio 2013. i 2015. Za Hebei FC, koji je u opasnosti od gašenja, bilans je puno tužniji, jer im je najbolja pozicija bila četvrto mjesto u Superligi 2017. godine.