Nekoliko stotina demonstranata u srijedu je organizovalo skup u belgijskoj prijestolnici Briselu u znak solidarnosti s Palestincima, javlja Anadolu.

Građani su ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova oštro kritikovali Evropsku uniju (EU) jer je "dozvolila Izraelu da počini genocid" u Pojasu Gaze.

Također, osudili su sve one koji podržavaju Izrael i optužili evropske države da su saučesnici u masakru nad Palestincima.

Uzvikujući propalestinske slogane "Slobodu za Palestinu" i "Bojkotujmo Izrael", demonstranti su tražili hitan prekid vatre u Gazi i povećanje isporuke humanitarne pomoći.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.717, a ranjeno 72.156 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.