Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za 20. februar, prolongirana je do daljnjeg.

Prema riječima federalnog zastupnika Eldara Čomora (SDA) koji je član Komisije, razlozi prolongiranja sjednice nisu baš najjasniji.

„Zakazali su sjednicu sa dnevnim redom - Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Zastupničkog doma.

Mladen Bošković (HDZ), predsjednik Komisije, u obrazloženju je naveo da je sjednica odgođena 'zbog pomjeranja roka za dostavu prijedloga za izmjene u radnim tijelima'. Znači, ponovo idu izmjene odluke o članovima u komisijama. Oni su završili ono što je njima trebalo i sada idu dalje sa promjenama u komisijama gdje im bude trebalo i šta im bude odgovaralo“, govori Čomor.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije popunio je nedostajuće članove u radnim tijelima - komisijama i odborima 22. januara. Odluku o popunjavanju radnih tijela potpisala je Mirjana Marinković-Lepić koja je u septembru prošle godine podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga.

Komisija za izbor i imenovanje ključna je kod izbora kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. "Trojka" i HDZ insistiraju na tome da u Zastupnički dom FBiH na glasanje ide ime jednog kandidata, prvorangiranog Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, dok opozicija traži da u Zastupnički dom ide lista uspješnih kandidata.

„Tolika buka oko Komisije za izbor i imenovanje, što ne sjednu i ne završe posao. Vraćamo se na priču da se nikada nije radilo o komisiji, već nepovjerenju među vladajućom većinom gdje sami sebe prisiljavaju na neke stvari. Vidimo to na primjeru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nepovjerenje među njima, gdje ljudima daju ultimatume da neko nešto završi, potpiše.

Više od pola godine se traži da se donese novi etički kodeks kako bi Etička komisija mogla raditi svoj posao, ali nikome nije palo na pamet da se bavimo sa tim“, kazao je zastupnik Haris Šabanović (SDA).

(Izvor: Faktor)