Ovih dana kuda god da u Sarajevu krenete, naići ćete na neko gradilište – rekonstrukcije cesta, izgradnja kružnih raskrsnica, trotoara. Kako je mješalica za beton u Bosni tradicionalno prvi vjesnik proljeća, tako su raskopane ulice u proljeće, a posljedično i nesnosne gužve, prvi vjesnik izbora najesen. Naravno, svi ciljaju da posao završe u septembru, oktobru pa da se svečana otvranja mogu iskoristiti za finale predizborne kampanje.

Primjer za to je treći, tradicionalni rok koji je kantonalna vlast sam sebi zadala nakon što je svečanio probila prethodna dva kada je u pitanju povezivanje ulice Safeta Zajke sa auto-putem. Tri godine traje gradnja 600 metara!? ceste. Hvala Bogu na izborima, sad su svečano obećali da će okončati radove u septembru.   

I to se može smatrati jednim od razloga zašto izgradnja javne infrastrukture ide toliko sporo. Čini se da građevinske firme imaju više otvorenih gradilišta, na poslovima koje dobijaju na tenderima, nego što sa postojećim brojem zaposlenih radnika i mehanizacijom mogu opslužiti.

Vrlo slikovit primjer u tom smislu je i izgradnja kružne raskrnice na križanju ulica Džemala Bijedića i Srđana Aleksića kod KJKP Gras. Posao izgradnje kružne raskrsnice dobila je firma Mevludin Commerc, a ugovor je potpisan u martu 2023. godine. Od potpisivanja ugovora do danas trebalo je ukloniti objekte koji smetaju, iskopati, izmjestiti ili ugraditi instalacije koje treba, postaviti ivičnjake, staviti prvi sloj asfalta, pa drugi (završni) i to je to. Evo prošla je skoro godina, a raskrsnica je i dalje raskopana, tek postavljaju ivičnjake u unutrašnji krug.

Po nekoliko radnika i nekoliko mašina vrti se okolo. Mevludin se kreće puževim korakom. Navodno je rok za izgradnju juni ove godine. Svi su se smijali onima u Busovači koji su na tabli koja označava gradilište napisali „Završetak: Inšallah“. Čini se da se to podrazumijeva za svaki posao koji je javna infrastruktura.

Koliko su zapravo smiješni predizborni radovi pokazuje primjer tik do Mevludinovog kružnog toka. Odmah pored firma Tibra Pacifik iz Kiseljaka gradi stambeno-poslovni kompleks „Avenija“. Izgradnja ovog kompleksa počela je malo više od godinu prije kružnog toka, u martu 2022. godine. Zgrada od 13 spratova je već izgrađena. Barem ono što se vidi. Koliko je ostalo unutrašnjih radova, to ne znamo. Ali već se polahko uređuju i pločnici oko zgrade.

Za to vrijeme kružni tok još nema ni obrise kružnog toka. Upravo na ovome primjeru možete vidjeti razliku između investicija u javnu infrastrukturu i privatne inicijative. Kod privatnih projekata uvijek vrijedi pravilo da je vrijeme novac, a kod javnih. Da je novac ionako „državni“.