Prodaja hibridnih automobila, onih koji se pokreću i na motor s unutrašnjim sagorijevanjem i na bateriju, prvi put je u Evropi 2021. nadmašila prodaju dizelskih automobia, iako za samo 48 vozila, pokazali su podaci tokom današnjeg dana.

Jedan od 11 prodanih automobila bio je električni, na baterije, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila, a prodano je ukupno nešto manje od 880.000 vozila, prenosi Reuters.

Hibridni automobili sa samopunjačem sadrže bateriju koju puni motor s unutrašnjim sagorijevanjem i općenito mogu voziti samo ograničenu udaljenost na električnu energiju.

Ovi takozvani plug-in hibridi prvenstveno se napajaju baterijom koja se eksterno puni i stoga se smatraju ekološki prihvatljivijim, ali su podržani motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, dok čisto električni automobili rade samo na bateriju.

Ukupno je u Evropskoj uniji tokom prošle godine registrovano 1.901.239 miliona hibridnih automobila, što je značajan skok u odnosu na 1,1 milion registrovanih 2020. godine.

Broj registracija dizel automobila, koji je naglo pao nakon skandala Dieselgate 2015., pao je za trećinu s prošlogodišnjih 2,77 miliona na 1.901.191.

Automobili na benzin su ostali najzastupljenija vrsta vozila, ali s nižim udjelom nego godinu ranije, čineći 40 posto novih registracija, što je pad s 48 posto u 2020.