Zaključak kojim se od predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije (SNSD) traži da pokrene proceduru smjene Bisere Turković (SDA), ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, predložili su delegati SNSD-a i HDZ-a

Oni koji ga nisu podržali nazvali su ga političkim i predizbornim. Usvajanju zaključka prethodila je rasprava.

Delegat Asim Sarajlić (SDA), kazao je da politički razumije ovakav prijedog, te da je traženje smjene Turković najavio i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na svom twitter nalogu.

Dodao je kako je činjenica da odavno agilnijeg i sposobnijeg ministra vanjskih poslova nismo imali.

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda, istakao je da je Turković sve obratno od onoga što je navedeno u zahtjevu za njenu smjenu, da je aktivna i profesionalna ministrica i da ničega samovoljnog nema u njenom djelovanju. Dodao je da se drži stragija, zakona, Ustava, a to što se te stragije nekome ne dopadaju druga je stvar.

Istakao je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nikada nije kritiziralo ono što ona radi, osim pojedinih članova koji rade sve ono što se Turković inputira, misleći pritom na Milorada Dodika.

“Kad tražite da se nekoga smijeni, budite konkretni. Nisam čuo šta je to uradila, gdje je prekršila zakon, Ustav, strategije. Da imate, kazali biste”, rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i dopredsjedavajući Doma naroda, komentirao je da se slaže da Turković nikada ništa nije uradila samoinicijativno, već da je siguran da sve dogovara unutar stranke.

Delegat Dušanka Majkić (SNSD) ustvrdila je da je Turković radila "na mig jedne stranke" i da je ovaj prijedlog da se pokrene njena smjena “osveta nas koji nismo bili zastupljeni tamo gdje nam je bilo stalo da budemo zastupljeni”.

Delegat Zlatko Miletić ocijenio je da ovaj potez pred kraj mandata nije moralan ni etičan, dok je Mladen Bosić (SDS) kazao da je predizborni i da Turković neće biti smijenjena niti je to bila namjera.