Privremeno primirje u Gazi moglo bi biti postignuto na Ramazanski bajram, rekli su egipatski sigurnosni izvori, dok enklava obilježava šest mjeseci brutalnog rata u kojem je ubijeno najmanje 33.175 ljudi.

Uz prisustvo delegacije Hamasa i šefa CIA-e Williama Burnsa u Kairu, dogovor se "snažno približava s mogućnošću da se najava objavi iz Kaira", rekli su izvori za portal Al-Araby Al-Jadeed.

Izraelska delegacija također je prisutna u glavnom gradu Egipta, a šef Mosada David Barnea je navodno uključen u pregovore.

Ukoliko dođe do primirja, to bi bilo drugo te vrste u Gazi. Privremeni prekid vatre između Izraela i Hamasa dogovoren je krajem novembra prošle godine, nakon čega su oslobođeni brojni izraelski taoci i palestinski zatvorenici prije nego što je Izrael nastavio s agresijom.

Visoki lider Hamasa, Bassem Naim, rekao je za Al-Araby Al-Jadeed da su "očekivanja i dalje otvorena za sve opcije" i da se Hamas nada "neuspjehu koji je zadesio Netanyahua i njegovu vladu tokom šest mjeseci, kao i unutrašnji i vanjski pritisak, natjerat će nas da idemo na sveobuhvatni prekid vatre i povlačenje svih snaga iz Pojasa Gaze."

Egipatski zvaničnici su navodno prenijeli vodstvu Hamasa "neophodnost da se iskoristi promjena američke politike prema Izraelu", koja je pojačana smrću sedam humanitarnih radnika.

"Sve strane su pokazale fleksibilnost u mogućnosti sklapanja djelimičnog sporazuma sa privremenim humanitarnim primirjem na nekoliko dana na Ramazanski bajram, izvan okvira pregovora o glavnom sporazumu", rekao je egipatski izvor.

Naim je, slažući se da je došlo do promjene u stavu prema ratu u Gazi, rekao: "To je istina, ali promjena je još uvijek premala da bi dovela do željene odluke", dodajući da je na službenom nivou "promjena i dalje taktička, a ne strateška opcija".

Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi je u nedjelju razgovarao o zajedničkim naporima Egipta, Katara i Amerike za "uspostavljanje primirja u Pojasu Gaze, gdje je razmotren razvoj situacije na terenu, kao i o potrebi intenziviranja napora za smirivanje situacije i zaustaviti vojnu eskalaciju".

Sisi je također naglasio potrebu za intenzivnim međunarodnim naporima za isporuku pomoći cijeloj Gazi, jer glad i dalje prijete stanovništvu.

Drugi egipatski izvor je dodao da je američka administracija "pod pritiskom da postigne hitno humanitarno primirje" u Gazi nakon onoga što su opisali kao "paradigmatsku promjenu" u stavu Washingtona u vezi s Izraelom nakon ubijanja radnika Svjetske centralne kuhinje.

Egipat je, uz Katar i SAD, posredovao u brojnim pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa od početka rata 7. oktobra. Egipat također dijeli granicu s Pojasom Gaze i suočio se s kritikama zbog odbijanja da otvori granicu Rafa na neodređeno vrijeme prelaza, što bi omogućilo više isporuke pomoći.

Najmanje 33.175 ljudi je ubijeno u Pojasu Gaze od nedjelje, uglavnom žena i djece, uz sve veći međunarodni pritisak za trajnim prekidom vatre.