Britanski princ William, poznat i kao vojvoda od Cambridgea, danas slavi 42. rođendan. Normalnim redom nasljeđivanja, jednog bi dana trebao postati britanski kralj i to kao William V. (do sada su bila četvorica Williama na engleskom prijestolju, od kojih je prvi bio poznati normanski vojskovođa William Osvajač). Godine 2011. princ William oženio se s Kate Middleton.

Dobra stvar kod kraljevskih porodica jeste to što imaju brižljivo čuvan i u najsitnije detalje zabilježen rodoslov, koji u slučaju princa Williama, otkriva jedan za nas zanimljiv detalj. Zanimljivo je to što princ William vuče porijeklo iz Bosne. Naime, potomak je poznate Barbare Celjske, a po toj je liniji William potomak i bosanske plemkinje Katarine Kotromanić, te znamenitih grofova Celjskih.

Katarina Kotromanić (rođena prije 1349. godine – umrla nakon 1400.), grofica Celja, bila je kćerka bosanskog kneza Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Navodi se da je rođena u Srebreniku.

U izvorima se prvi put spominje 1377. godine. Godine 1361, još za života grofa Ulrika I, udala se za Hermana I i sljedeće godine rodila prvog od dvojice sinova, Hansa. Godine 1365. rodila je muževog nasljednika, budućeg grofa Hermana II.

Katarinin sin je bio otac Barbare Celjske, carice Svetog Rimskog Carstva, a preko nje Katarina je predak svih današnjih evropskih kraljevskih porodica.

Katarina je bila potomak bosanske vladarske porodice Kotromanića, a njena majka je bila potomak hrvatske vladarske porodice Šubića. Majka njenog oca, Jelisaveta Nemanjić, bila je kćerka srpskog kralja čija je majka bila potomak dinastije Anžuj porijeklom iz Napulja.

Barbara Celjska je rođena 1392. godine u Celju, a umrla je 11. jula 1451. godine u gradu Melniku u  Češkoj. Bila je carica Svetog Rimskog Carstva i kraljica Ugarske, Češke i Hrvatske. Barbara Celjska je najmlađa kćerka Hermana II. Celjskoga i grofice Ane od Schaunberga. Njen otac je bio sin Katarine Kotromanić, te je kao takav bio proglašen prestolonasljednikom Bosanskog kraljevstva. Ona je bila druga supruga cara i kralja Sigismunda (Žigmunda) Luksemburškog. Prva Sigismundova supruga je bila njena rodica Marija, koja je bila kćerka njene tetke Elizabete udate za Ludovika I Anžuvinca, kralja Ugarske. Hermanova majka Katarina Kotromanić (iz dinastije Kotromanić) i Marijina majka kraljica Elizabeta (Elizabeta od Bosne) su bile prve rodice, veoma bliske jedna drugoj. Prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić je bio Mariji prvi rođak –tečić,  a Barbari ujak. Naš kralj Tvrtko je po rodici Mariji polagao pravo na ugarsko prijestolje, što je cara Sigismunda, koji nije imao nasljednika, jako brinulo. Bosanski kralj Tvrtko je iznenada umro u maju 1391. godine pod vrlo sumnjivim okolnostima, pa se sumnja da je njegova smrt bila ubistvo po Sigismundovom nalogu.