Izraelski i Hamasovi zvaničnici umanjili su nade koje je izrazio Joe Biden da je prekid vatre u Gazi neizbježan, postavljajući pitanje da li se privremeno primirje može provesti prije početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana za dvije sedmice.

Basem Naim, šef Hamasovog političkog odjela u Gazi, rekao je u utorak preko WhatsAppa da palestinski pokret još nije formalno primio novi prijedlog za prekid vatre od prošlosedmičnih indirektnih pregovora u Parizu uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara.

Izjave američkog lidera kasno u ponedjeljak da bi privremeno primirje moglo biti implementirano čim 4. marta bile su "preuranjene" i "nisu odgovarale realnosti na terenu", rekao je on. Ahmad Abdel-Hadi, predstavnik Hamasa u Bejrutu, također je rekao libanonskoj televiziji da nije postignut značajan napredak u dogovoru.

Izraelski zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su Reutersu da su Bidenovi komentari bili iznenađenje i da nisu izneseni u koordinaciji s rukovodstvom zemlje. Hamas je nastavio da forsira "prekomjerne zahtjeve", rekli su.

Ove primjedbe dovode u pitanje izjave koje je Biden dao u New Yorku u ponedjeljak. “Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi kaže da smo blizu. Blizu smo. Još nismo gotovi”, rekao je Biden novinarima nakon što je snimio pojavljivanje u emisiji Late Night With Seth Meyers na NBC-u. "Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre."