“Kandidatski status za EU, koji se najavljuje je svojevrsno licemjerstvo. Turska vjerovatno nikada neće postati članica EU, a postoji realna opasnost da ista sudbina zadesi i Bosnu i Hercegovinu. Danas imate članice EU, koje ne zaslužuju članstvo, a BiH ne zaostaje ni po čemo za njima. Drugo, imate članice EU koje javno i tajno podržavaju i šuruju sa Rusijom i onda se zapitamo šta to treba uraditi Bosna i Hercegovina da bude članica EU. Ako postoji politička volja EU, BiH može u rekordno kratkom vremenu postati članica EU”, navodi se u analizi IFIMES-a.

Analitičari smatraju da ključne opasnosti i prijetnje za Bosnu i Hercegovinu dolaze iz pojedinih država članica EU i NATO-a. Zbog toga je od historijske važnosti zbog stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu ali i u Evropi i ne samo zbog ukrajinske krize dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini, jer je na prošlom vrhu EU taj status dodijeljen Ukrajini i Moldaviji iz sličnih razloga.

EU, smatraju analitičari, mora donijeti strateške odluke o proširenju i vremenski okvir proširenja. Nedefiniran položaj zemalja Zapadnog Balkana udaljava te zemlje od EU i dodatno proizvodi određene frustracije. Svijet se nalazi u velikim geopolitičkim previranjima i pomjeranjima. EU ne smije sebe gledati iz pozicije europocentrizma, jer je kraj ere „udvaranja“ Zapadu.