U Bosni i Hercegovini se lopta počela šutati nogama davne 1908. godine, u doba Austro-Ugarske monarhije, nakon što je prva lopta donesena u našu zemlju. Prvi grad koji je vidio za taj vremenski okvir neobičan predmet bio je, pogađate, Mostar. 

U svega nekoliko godina došlo je i do uspostavljanja nekoliko nogometnih kolektiva u Mostaru, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću i Banjoj Luci, da bi taj broj vrlo brzo počeo rapidno rasti. Okončanjem Drugog svjetskog rata formiran je Fudbalski Savez SR Bosne i Hercegovine, koji je djelovao u okviru tadašnjeg Fudbalskog Saveza Samostalne Federativne Republike Jugoslavije.

U bivšoj Jugoslaviji od bh. klubova prvenstva i kupove su osvajali Sarajevo, Željezničar, Velež i Borac, a u evropskim kupovima najdalje je otišao Željezničar koji je 1985. godine igrao polufinale UEFA kupa, UEFA-e koja danas obilježava svoj 67. rođendan.

U proljeće 1992. godine naš nogometni savez podnio je zahtjev za članstvo u organizacijama UEFA i FIFA, ali zbog agresije na našu zemlju ovaj zahtjev tek je obrađen četiri godine poslije. Godine 1998. u Dublinu, u Irskoj, NSBiH postaje punopravni član UEFA-e.

Od obnove nezavisnosti 1. marta 1992. godine naša repezentacija je čekala nastup na nekom velikom evropskom i/ili svjetskom takmičenju i to je dočekala golom Vedada Ibiševića u 68. minuti u Kaunasu, u Litvaniji. Naime, taj pogodak je značio odlazak naših momaka na Mundijal u Brazil, gdje su na današnji dan na veleljepnoj Maracani igrali protiv svjetske nogometne velesile Argentine.

Pred tačno 74.738 gledalaca boje plavog dresa od prve minute branili su Begović, Mujdža, Bičakčić, Spahić, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Misimović, Lulić, Hajrović i Džeko. Valja istaći da je Mensura Mujdžu u 69. minuti zamijenio Vedad Ibišević, Zvjezdana Misimovića od 74. minute Haris Medunjanin te Izeta Hajrovića od 71. minute Edin Višća. S klupe je našu reprezentaciju predvodio naš najbolji igrač u historiji, a od utakmice u Kaunasu i trener Safet Sušić.

Iako smo taj meč izgubili 2:1, kasnije smo nepravedno i od Nigerije poraženi 1:0, ofanzivac Vedad Ibišević ponovo je ušao u historiju kao nogometaš koji je zabio prvi pogodak za našu reprezentaciju na nekom velikom globalnom takmičenju. On je na Maracani u 85. minuti u meču protiv Argentine smanjio rezultat na 2:1, čime se upisao zlatnim slovima u historiju našeg sporta.

Današnji datum, 15. juni, bitan je i zbog osnivanja Evropske nogometne federacije, na engleskom jeziku poznate kao Union of European Football Associations (UEFA). Riječ je o najvišem izvršnom tijelu u Evropi zaduženom za nogomet kojem je danas sjedište u Nyonu.

Iako je osnovana 1954. godine u Baselu, s radom je započela u Parizu najprije iz sjedišta Francuske nogometne federacije (FFF). Međutim, šest godina nakon osnivanja seli se u švicarski glavni grad Bern. Konačno preseljenje na zapad Švicarske, u Nyon, dogodilo se 1995. godine, da bi 1999. sve aktivnosti bile premještene u Kuću evropskog nogometa koja u sebi objedinjuje uz tri glavne zgrade u kojima se nalazi osoblje UEFA-e te popratni nogometni kampus.