Na današnji dan, 31. marta 2003. godine u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano je prvih 600 žrtava srebreničkog genocida. Bile su to prve identificirane žrtve genocida u kojem je ubijeno više od osam hiljada ljudi, čiji su posmrtni ostaci bili svjesno prikrivani, raznošeni po mnogobrojnim masovnim grobnicama.

Odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu 2000. godine osnovan je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari - Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Memorijalni centar je mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine i posvećen je očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid. Memorijalni centar zvanično je otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton u septembru 2003. godine, nakon što je izvršen ukop prvih pronađenih i identificiranih žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari prošle je godine 11. jula ukopano 30 žrtava genocida u julu 1995. godine nad stanovnicima ‘zaštićene zone UN-a’ u Srebrenici, a ukupan broj onih čiji su posmrtni ostaci pronađeni, identificirani i ukopani je 6.721, a u genocidu su ubijene 8.372 osobe bošnjačke nacionalnosti, tako da proces koji je započeo prije 21 godinu još nije završen i traga se za još skoro dvije hiljade tijela ubijenih, odnosno njihovih posmrtnih ostataka.