Napetost raste u bivšoj sovjetskoj enklavi Pridnjestrovlje, otcijepljenoj regiji Moldavije s proruskom većinom. Smještena između uskog pojasa duž rijeke Dnjestar i Ukrajine, službeno se naziva Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom, a njezinu nezavisnost nisu priznali ni UN ni sama Rusija.

Ova hladnoratovska posuda sada je blizu implodiranja zbog rata u susjednoj zemlji, nakon hibernacije koja je trajala duže od 30 godina. Eksplozije u utorak na zgradi Ministarstva sigurnosti, u vojnoj jedinici u blizini grada Parcana i na radijskim i televizijskim tornjevima u Grigoriopolju, kao i na aerodromu u glavnom gradu Tiraspolu, izazvale su iznenadni rast osjećaja nesigurnosti u Pridnjestrovlju.

Samozvana autonomna teritorija pobunjenika službeno ima pola miliona stanovnika, iako se procjenjuje da trenutno tamo živi tek oko 200.000 ljudi, budući da je velika većina emigrirala u Rusiju i druge okolne zemlje. U Pridnjestrovlju žive pod opsadom ruske propagande. Moldavski televizijski prijenosi i radio valovi kao da udaraju u zid na nevidljivoj crti Dnjestra, a da ne mogu prodrijeti dalje.

"Pridnjestrovci vjeruju da rata nema i da će ih Vladimir Putin spasiti od mogućih osvajača njihovog teritorija", kaže Vera, penzionerka rođena nešto manje od sedam kilometara od Tiraspola. “Moskva je kupila penzionere; već desetljećima primaju 20 dolara (18,8 eura) više od svojih penzija nego Moldavci”, nastavlja Vera. Samo su u glavnom gradu neki mladi ljudi ostali u potrazi za poslom, dok je ostatak regije depopuliran s nekoliko bolnica i malo škola.

Pridnjestrovlje drži netaknutom svoju prošlost povezanu sa sovjetskim carstvom. Ima Vladu, svoju zastavu, srp i čekić na štitu, ima Oružane snage. Glavna avenija glavnog grada zove se 25. oktobra, datum boljševičke revolucije. A možete platiti samo u pridnjestrovskoj rublji.

Konglomerat kompanija Sheriff (benzinske pumpe, supermarketi, telekomunikacije, energetika, alkohol i čelik, kao i fudbalski klub) podržava politički i ekonomski život ove pobunjeničke enklave koja se proglasila de facto nezavisnom 1990. kako bi izbjegla moguće ujedinjenje Moldavije s Rumunijom.

Posljednjih godina oligarsi koji posjeduju Sheriff povećali su svoje trgovinske odnose s Moldavijom, Ukrajinom i Evropskom unijom kao znak stabilizacije. Čak se zalažu za mir: igrači Šerifa iz Tiraspola iznenadili su svijet pozirajući sredinom marta s transparentom “Stop War” prije utakmice moldavske lige.

Glavni izvor prihoda u Pridnjestrovlju dolazi zbog zanemarive cijene plaćene Gazpromu za ruski plin. Prema istrazi portala anticorruptie.md, metalurški pogon u pridnjestrovskoj općini Rabnita, koji se nalazi oko 120 kilometara od Tiraspola, u blizini ukrajinske granice, činio je gotovo polovinu budžta separatističkih vlasti. Njihov profit dolazi od niske cijene proizvodnje zbog male cijene koju plaćaju za plin, plus ne plaćaju poreze moldavskim vlastima.

Od 1992. godine, kada je izbio rat protiv Moldavije, izazvavši više od hiljadu mrtvih u četiri mjeseca koliko je trajao, Pridnjestrovlje je opstalo kao samozvana nezavisna republika zahvaljujući ekonomskoj, ali i vojnoj podršci Moskve. Rusija drži 500 vojnika raspoređenih na različitim kontrolnim tačkama kao mirovne snage i još 1500 pripadnika Operativne grupe ruskih trupa (GOTR), nasljednice XIV sovjetske armije.

Ova specijalna jedinica iskrcala se u ovu enklavu tokom raspada SSSR-a sa zadatkom da garantuje sigurnost arsenala od više od 40.000 tona oružja i municije (uključujući haubice i mine), koji su bili pohranjeni u skladištu malog grada Cobasna.

Ostala je samo polovica arsenala, jer je ostatak uništen ili uklonjen između 2000. i 2004. zbog pogoršanja odnosa između pridnjestrovskih vlasti i Kišinjeva. “Da je došlo do eksplozije, to bi bilo razorno i za Ukrajinu i za Moldaviju. Ta bi detonacija mogla biti ekvivalentna atomskoj bombi u Hirošimi”, kaže Ion Leahu, bivši član Jedinstvene kontrolne komisije, tijela zaduženog za sigurnosnu zonu u Dnjestru.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu zatražila je da ruske vojnike zamijeni grupa promatrača Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), što Rusija odbija, dok pridnjestrovske vlasti navode sigurnosne razloge.

Tiraspol ima vojsku od oko 10.000 vojnika, kojoj se mora dodati oko 15.000 rezervista u poreženju sa 7.000 moldavskih vojnika i ima najmanje 18 relativno modernih tenkova T-55 i T-72.

Kako bi smirio situaciju, čelnik Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselsky najavio je u utorak da se tradicionalna parada 9. maja, u čast pobjede nad nacističkom Njemačkom tokom Velikog Domovinskog rata, otkazuje uz obrazloženje da postoje prijetnje sigurnosti posjetitelja.