Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (ECHR) objavio je danas zvanično presudu o kojoj se, između ostalog, za izbore za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine država treba urediti kao jedna izborna jedinica, a ne dvije, kao što je bilo do sada. Presuda je jutros objavljena na stranici Suda a u njoj stoji, između ostalog, da se i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine također moraju birati iz jedne izborne jedinice. 

Presuda Evropskog suda za ljudska prava, koju mnogi u BiH nazivaju historijskom, sada daje vjetar u leđa onima koji žele prekinuti etničku diskriminaciju, pogotovo onih koje se u BiH naziva “ostalima”.

Podsjetimo, iz Republike Srpske se u državno Predsjedništvo bira samo član iz reda srpskog naroda a sud je sada odlučio da je Slaven Kovačević, po čijoj je apelaciji donesena presuda, diskriminiran jer kao Srbin iz Sarajeva, koje nije u entitetu Republika srpska, ne može birati Srbina u državno Predsjedništvo.

Druga dva člana Predsjedništva, iz reda Hrvata i Bošnjaka, do sada su birani samo u entitetu federacija BiH. Ovakav oblik glasanja je diskriminatoran jer Jevreji, Romi i svi ljudi koji se ne žele svrtstai ni u jedan od tri konstitutivna naroda, se ne mogu kandidirati. Današnjom presudom to bi se trebalo promijeniti jer ona praktično znači da bi Bosna i Hercegovina trebala postati jedna izborna jedinica.

A to znači promjenu ustava donesenog 1995. godine. ustava punog protivrječnosti, u kojem stoji, vrlo pojednostavljeno rečeno, da će BiH biti zemlja usklađena sa normama, pravima i obavezama Evropske unije a onda odmah u nastavku teksta daljnjim članovima Ustava sve to negira.  

Sada, međutim, nije jasno hoće li se i može li se presudu provesti, ona je i prije objavljivanja već izazvala protivrječne reakcije u zemlji. Političari iz reda Hrvata i Srba je srčano odbacuju dok je Bošnjaci i predstavnici građanskih stranaka pozdravljaju.

Implementacija današnje presude zahtijeva temeljitu reviziju ustava napisanmog tokom pregovora u Daytonu 1995. godine što je u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće učiniti iako BiH sa ovakvim nedemokratskim i diskriminirajućim ustavom nikada ne može postati članica EU.

Presuda je označila poptuno šizofrenu situaciju na političkoj sceni. Vlast formirana nakon izbora prošle godine kao svoj glavni cilj navela je evropski put i ispunjenje svih prioriteta koje su pred njih postavljeni iz Brisela kao uslov za priključivanje uniji. No, sada ta ista vlast apriori odbacuje mogućnost implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava.  

Sud u Strazburu je u nekoliko već donesenih presuda utvrdio da ustav krši ljudska prava i da ga je potrebno promijeniti ali presude Suda se jednostavno ne provode a odgovornost za to dobrim dijelom snose i zapadne diplomate i Ured visokog predstavnika koji nije učinio skoro ništa da se stvori atmosfera u kojoj je moguće mijenjati ustav.

Strazbur je u svojoj današnjoj presudi primijetio da je trenutni politički sistem koji su koncipirali stranci, etničku zastupljenost učinio važnijom od političkih, socioekonomskih i drugih pitanja koja jačaju etničke podjele u državi i potkopavaju demokratski karakter izbora.

Protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava do sada je doneseno šest presuda kojima se insistira na otklanjanju diskriminacije u izbornome procesu prema manjinama od čega je najpoznatija presuda Sejdić-Finci, te se traži mogućnost da se na najvažnije pozicije u zemlji mogu birati građani neovisno o njihovoj nacionalnosti i entitetu u kojemu žive.