Zeus, najviši pas na svijetu, umro je od komplikacija vezanih za rak kostiju u svojoj trećoj godini. Kako su veterinari objasnili, pas je umro od upale pluća nakon operacije uklanjanja prednje desne noge nakon što su mu je otkriven karcinom. Preminuo je u ranim jutarnjim satima utorka, s glavom u krilu svoje voljene vlasnice Brittany, rekao je Donnie Davis, njen otac.

Ova doga, koja je bila visoka jedan metar, dobila je titulu najvišeg psa na svijetu 2022. godine. Brittany Davis, iz Bedforda u Teksasu, dala je izjavu za web izdanje Guinnessove knjige rekorda: “Duboko smo tužni što objavljujemo da je preminuo naš voljeni pas, Zeus, nosilac titule u Guinnessovoj knjizi rekorda za najvišeg živućeg psa. Zeus je umro u utorak ujutro od upale pluća koja se javila kao komplikacija amputacije noge.”

Kako je dodala, Zeus je bio poseban pas. Bio je, prema njenim riječima, nježan, pun ljubavi, veoma tvrdoglav, ali uvijek sretan kada vidi svoje vlasnike i druge ljude koji su ga mazili i pazili.

“Zeus je spakovao mnogo života u ove tri kratke godine i bio je spreman da pobijedi rak. Imao je apsolutno najbolje doktore i medicinske sestre koji su radili danonoćno da mu pomognu, ali na kraju je ipak bolest prevagnula na svoju stranu”, dodala je njegova vlasnica uz napomenu da je pokrenula i kampanju prikupljanja novčanih sredstava kako bi mu pružila najbolji mogući tretman nakon što mu je bolest otkrivena.

Zeus, koji je bio “veoma opušten”, bio je poklon njenog brata. Dobila ga je kada je bio star samo osam sedmica.

“Bio je dobro poznat lik u Dallasu i Fort Worthu i ljudi bi često pitali da li mogu da ga jašu kao konja kada bi ga vidjeli u šetnji sa mnom. Odgovor je, naravno, uvijek bio 'ne'. Bio je toliko visok da je pio iz sudopere, čak bi krao i hranu sa stola u trenucima nestašluka”, riječi su Brittany Davis.

Craig Glenday, glavni urednik Ginisove knjige rekorda, rekao je da je Zeus uvijek izmamljivao osmijeh na njihova lica.

“Širio je radost gdje god da je otišao. Zato je bilo tako tužno čuti da mu nije dobro, a sada smo slomljeni kada smo saznali za njegovu preranu smrt”, istakao je on.