Britanski glumac John Challis, najpoznatiji po ulozi Boycieja iz legendarnih "Mućki", preminuo je danas nakon duge i teške bolesti, saopćila je njegova porodica. U trenutku smrti imao je 79 godina.

"Teška srca donosimo vam tužne vijesti. Vaš dragi prijatelj, John Challis, preminuo je mirno u snu, nakon duge borbe s rakom", stoji u saopćenju porodice.

Herman Aubrey Boyce, poznatiji kao Boycie, inače je fiktivni lik iz sitcoma "Mućke", a priča o njemu nastavljena je i u spin-off seriji "Green Green Grass", koja se počela snimati u junu 2005. godine, a u kojoj su Boycie i porodica pobjegli na selo od bande kriminalaca.

Boycie je lokalni prodavač polovnih automobila i dugo vremena najbogatiji i najuspješniji posjetitelj "Kobilje glave". Boycie, iako materijalno uspješan i škrt, uporno se takmiči s Delom i drugim prijateljima, uživajući u njihovom društvu, iako voli pokazivati svoju superiornost. Uprkos tome, tokom cijele serije čini se kako zaista voli svoje prijatelje.

Uglavnom nosi odjeću i ostale rekvizite uobičajene za bogataše iz 80-ih, kao što su kaput i rani mobiteli. Jedan od njegovih zaštitnih znakova je duboki, podrugljivi smijeh koji obično slijedi nakon sarkastične primjerdbe na Delov ili nečiji drugi račun, kao i njegov izraziti južnolondonski govor kroz nos.

Osim uloge Boycieja i njegove glumačke karijere, John Challis je napisao i dvije autobiografske knjige "Being Boycie" i "Boycie & Beyond"U knjizi "Being Boycie" predstavljen je period njegovog života do 1985. godine, kada su "Mućke" postale popularna serija u Velikoj Britaniji. U drugom dijelu autobiografije "Boycie & Beyond" opisuje vrhunac svoje popularnosti u "Mućkama", šta se dešavalo iza scene tokom snimanja i kako se provodila glumačka ekipa.