Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uskoro bi trebalo početi kliničko ispitivanje prvog respiratora koji je proizveden u Bosni i Hercegovini, a kojeg je dizajnirao i proizveo TMD Group iz Gradačca.

Prije dva dana su u prisustvu britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda, Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije, kompanija TMD Group Gradačac i UKC Tuzla potpisali sporazum kojim je dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa respiratora.

Respirator je već prošao detaljno testiranje u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije. Sada je na red došla faza kliničkog ispitivanja uređaja, što do sada nije rađeno u BiH. Na osnovu potpisanog sporazuma, UKC Tuzla će, uz smjernice britanskog MD-TEC-a, biti u mogućnosti da zadovolji neophodne i relevantne zahtjeve medicinskih standarda i najboljih praksi koje se odnose na implementaciju kliničkih ispitivanja medicinske opreme.

"Radujemo se daljem unapređenju ovog medicinskog uređaja do njegovog punog potencijala. Podržavanje ove saradnje, iako s udaljenosti, pokazat će koliko dijeljenje znanja, tokom teških perioda poput pandemije, može biti učinkovito i produktivno", kazao je Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC-a.

Ovo je značajan korak u procesu certificiranja prototipa respiratora u skladu s najvišim međunarodnim standardima, nakon čega bi se ispunili uslovi za početak obimnije proizvodnje.

"Siguran sam da će biti otvorene nove mogućnosti za certificiranje, proizvodnju i prodaju", izjavio je ambasador Field.

Inženjeri iz TMD Groupa u Gradačcu na bh. respiratoru rade od marta 2020. godine, a već u decembru iste godine njihov prototip je dobio je pozitivan nalaz ispitivanja koje je proveo Centar za testiranje i evaulaciju medicinskih uređaja (MD-CET) iz Velike Britanije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u međuvremenu je čestitao inženjerima kompanije TMD Group iz Gradačca na dosadašnjem uspjehu postignutom u ispitivanju prvog bh. respiratora koji je stigao do faze kliničkog ispitivanja.

"Čestitam našim inženjerima na ovom zaista velikom uspjehu. Čestitam na jučerašnjem potpisivanju sporazuma kojim je dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa bh. respiratora u UKC-u Tuzla. Kad smo sredinom marta prošle godine došli na ideju da pravimo bh. respirator mnogi su nas kritikovali i to smatrali nemogućim. Potpuno sam uvjeren da će i ova faza biti pozitivno završena. Svjedoci smo, naš prototip uspješno prolazi sve dosadašnje faze ispitivanja. Ovo je neizmjeran doprinos domaćoj proizvodnoj industrije koja ima stalnu podršku Vlade Federacije BiH", poručio je federalni premijer.

Premijer Novalić se zahvaljuje i ambasadi Velike Britanije u BiH i ambasadoru Matthewu Fieldu na svoj dosadašnjoj pomoći kako bi bh. respirator, u konačnici došao i u fazu proizvodnje.

Valja podsjetiti i na to da je premijer Fadil Novalić bio predmet ismijavanja kada je najavio da ekipa iz Gradačca radi na prvom bh. respiratoru. Uprkos svemu, on je ostao uz vrijedni tim inženjera, konstantno im je pružao podršku, a danas svjedočimo da je sve imalo smisla.