Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je velikom većinom usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da Izrael nije "rasistička država".

Rezolucija je usvojena s 412 glasova naspram devet. Protiv su bili zastupnici Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Jamaal Bowman, Summer Lee, Cori Bush, Ayanna Pressley, Andre Carson i Delia Ramirez.

Rezolucija, koju je predstavio republikanac iz Texasa August Pfluger, kaže da "Država Izrael nije rasistička ili aparthejdska država" i odbacuje "sve oblike antisemitizma i ksenofobije i da će Sjedinjene Države uvijek biti nepokolebljivi partner i podrška Izraelu".

Glasanje o rezoluciji uslijedilo je nekoliko dana nakon što je demokratska zastupnica Pramila Jayapal, koja se protivi politici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kritikovala Izrael dok se obraćala propalestinskim demonstrantima u Chicagu u subotu.

"Hej ljudi, mogu li nešto reći? Mogu li da kažem nešto kao neko ko je bio na ulicama i učestvovao u mnogim demonstracijama? Želim da znate da smo se borili da jasno stavimo do znanja da je Izrael rasistička država, da palestinski narod zaslužuje samoopredjeljenje i autonomiju, da nam izmiče san o rješenju o dvije države, čak se i ne čini mogućim", izjavila je Jayapal, čiji su komentari izazvali kritike na društvenim mrežama.

Usvajanje rezolucije je uslijedilo nekoliko sati nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom u Bijeloj kući. Herzog, koji je stigao u Washington u utorak, obratiće se Kongresu u srijedu ujutro.

Govor će bojkotovati progresivne demokrate, uključujući istaknute zastupnice Tlaib, prvu palestinsko američku zastupnicu u Kongresu, Ocasio-Cortez i Omar. Odluka o bojkotovanju obraćanja izraelskog predsjednika dolazi u jeku rastućih razdora među demokratama oko zadržavanja nepokolebljive podrške SAD-a Izraelu.