Adis Tanović, predsjednik Centra za dijasporu "Mreža" boravi u jednomjesečnoj posjeti Bošnjacima u Turskoj.

Nakon nekoliko susreta u Istanbulu (Pendik, Tuzla, Yeni Bosna, Bayrampaşa), u Yalovi se susreo sa Tudžajom Yilmazom (Delić). Njegov rahmetli pradedo Pašo Delić došao je u Karamursel tokom Prvog svjetskog rata. On i njegov babo Alija Delić su se rodili u Karamurselu, a tradicija je takva da su prvo naučili bosanski jezik, a turski tek kada su krenuli u školu.

Interesantno je i to kako su došli u Tursku. Naime, jedne noći tokom Prvog svjetskog rata, na vrata im je zakucao austrougatski vojnik i rekao da će uskoro doći po Dervišu, kćerku Paše Delića, koja je bila izuzetno lijepa. Informacija dolazi u trenutku kada je Merjem Delić hanuma Paše Delića servirala večeru. Ostavili su serviranu večeru, uzeli osnove stvari za put i zauvijek napustili svoj dom.

Tundžaj je četvrta generacija svoje porodice koja danas živi u Turskoj, ali sve ove godine niko od njih nije zaboravio svoju maticu. Danas živi u Yalovi i bez obzira što je penzionisan vodi vrlo značajne menadžerske projekte. Interesantno je spomenuti da je blizak rod rahmetli generala Armije BiH Rasima Delića.

Posjeta Karamürselu

U Karamürselu živi veliki broj Bošnjaka porijeklom iz Hercegovine, Trebinja, Gacka, Bileće... Gotovo svi koje smo sreli govore bosanski jezik i znaju za svoje korijene. Od Prvog svjetskog rata su počeli naseljavati ovo mjesto, ali do današnjeg dana nisu zaboravili svoje bošnjačko porijeklo i bosanski jezik, koji prenose sa generacije na generaciju. Imali smo priliku da posjetimo buregdžinicu koju je 1937. godine otvorio Yagma Hasan, porijeklom Bošnjak iz Hercegovine.

Nakon druženja sa Hasanovim praunukom Mehmedom, otišli smo kod Ćatovića, također Hercegovaca, da probamo baklavu. Dok smo sjedili u oba objekta i razgovarali sa vlasnicima, prilazili su nam brojni prolazinci, oduševljeni što čuju govor bosanskog jezika. Mnogi od njih nikada nisu bili u svojoj prvoj domovini Bosni i Hercegovini, ali su izrazili veliku želju da je posjete u narednom periodu.