Predsjednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik nedavno je izjavio da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima „jednokratno“ napuste institucije Bosne i Hercegovine. Kazao je i to kako u trezoru Rs-a postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti „da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Rs postane nezavisna država“. Rekli bismo, ništa novo od njega. Međutim, u Sarajevu su, po svemu sudeći, neki njegove izjave uzeli za svoju vojničku dužnost, u prvom redu bivša direktorica „BH Radija 1“ Pejka Medić, koja je na društvenim mrežama objavila da napušta BHRT.

„Mile je u pravu, treba napustiti 'zajedničke' institucije. Bilo jednokratno ili trajno nisam sigurna. Ali znam da nisu ni zajedničke ni državne. Već vještačke kao BiH. I treba ih napustiti. Ja ću biti prva, odlazim iz BHRT-a u utorak. Pozivam sve Srbe u Sarajevo da to isto učine“, napisala je na Twitteru, ali kasnije se predomislila kada je shvatila da gubi sve privilegije koje ostvaruje kao uposlenica državne institucije smještene u njoj mrskom federalnom dijelu, te je napisala da „nema otkaza, samo trenutno 'zamrzavanje' radnog mjesta“.

Pejka Medić, inače Facebook drugarica i saborac Sanje Vlaisavljević, osoba je u kojoj su objedinjeni svi razlozi propasti državnog RTV servisa. Riječ je o ženi čija je agenda pri samom dolasku na BHRT bila njegovo totalno uništenje, u čemu je, barem kada je u pitanju programska shema, dosta i uspjela. Sjetit ćemo se da je ne tako davno brutalno nasrnula na Miralema Ovčinu i Mirzu Skenderagića, udarni dvojac dramskog i dokumentarnog programa „BH Radija 1“, zbog emitiranja snimka dobijenog iz Memorijalnog centra Srebrenica, Potočari, u kojem se jasno govorilo o agresiji na BiH, ali i o eliminaciji priloga o 30. godišnjici opsade Sarajeva iz programa, čiji je autor bio Amir Sužanj.

Osim toga, Pejka Medić je veliki borac za „srpsko pitanje“ na društvenim mrežama. Negiranje Genocida nad Bošnjacima, obračuni s neistomišljenicima na najprimitivniji mogući način samo su mali dio njenog mrežnog opusa. Jedino što stvara veću muku u želucu od spomena na (ne)djela Pejke Medić jeste sama pomisao na to da je uspjela doći do posla na BHRT-u, da je neko pristao staviti svoj potpis na njen ugovor o radu, čak je i postaviti na direktorsko mjesto.