Bivši trener Serene Williams Patrick Mouratoglou došao je s prvog susreta s 10-godišnjom Coco Gauff uvjeren da je ona predodređena za velike uspjehe.

˝Osjetio sam da je ona neko toliko motiviran, s toliko povjerenja u svoje sposobnosti i smatrao sam da ima sve predizspozicije da dosegne vrh igre˝, izjavio je za CNN Sport Patrick Snell, francuski trener, koji je osnivač Mouratogloua Academy and Ultimate Tennis Showdown.

˝Kad je otišla iz ureda, rekao sam momcima: ´Uzimamo je, može biti super´˝.

Gauff nije putovala izvan Sjedinjenih Država prije nego što je otišla na Francusku rivijeru kako bi se pridružila akademiji, gdje je ostavila dobar dojam na Mouratogloua.

˝Test kondicije bio je nevjerovatan za njezinu dob. Njena kompetitivnost kada je u pitanju bila igra protiv drugih igračica bila je impresivna. Mogla je pobijediti igrače koji su tehnički bili bolji od nje zbog svoje konkurentnosti˝, rekao je.

Ova 19-godišnjakinja imala je blistav početak svoje teniske karijere, skupljajući naslove u pojedinačnoj konkurenciji iu parovima, tako da ju je svijet počeo zapažati još kao tinejdžericu.

Tvorac historije

˝Coco stvara historiju otkad je bila dijete, doslovno. S 13 i pol godina bila je u finalu US Opena u juniorkama. Sa 14 je osvajala Roland Garros u juniorima˝, rekao je ovaj 53-godišnji trener, koji nikada nije bio njen službeni trener tokom profesionalne karijere, iako su radili zajedno u prošlosti (naročito uoči ovogodišnjeg French Opena), a ona trenira u njegovoj akademiji devet godina.

Gauff je postala poznato ime kada je postala najmlađa osoba u Open Era koja je ušla u glavni ždrijeb Wimbledona i pobijedila teniserku Venus Williams, kada su igrale u meču prvog kola. Gauff je stigla do četvrtog kola prije no što ju je izbacila Simona Halep, posljednja prvakinja.

Njen rani uspjeh bio je znak šta tek dolazi. Upravo je ostvarila najveću pobjedu u svojoj karijeri, porazivši sada 1. svjetsku teniserku Arynu Sabalenku u tri teška seta kako bi osvojila naslov US Opena 2023. u pojedinačnoj konkurenciji. Njen prvi veliki trijumf bio je najnoviji razvoj u karijeri za koju se čini da se brzo nastavlja.

Njen nepokolebljivi mentalitet pokretačka je snaga uspjeha - nakon razočaravajućeg ispadanja u prvom kolu Wimbledona u julu, Gauff je bila odlučna da se vrati i rekla je: ˝Poraz me tjera da želim još više raditi˝.

 Sljedećeg mjeseca ostvarila je impresivne pobjede na događajima u Washingtonu D.C. i Cincinnatiju, a ubrzo i u New Yorku.

˝Naučila se nositi s (pritiskom) u mladosti i to djelomično objašnjava njenu sposobnost da pobijedi u svom prvom Grand Slam finalu sa samo 19 godina˝, rekao je Mouratoglou.

˝Ona još uvijek može toliko napredovati, što je dobra stvar, usput rečeno u mnogim aspektima svoje igre, ali mislim da sa svojim poletom, svojim timom, svojom motivacijom i svojim sposobnostima, definitivno može osvojiti još velikih turnira˝, dodao je Mouratoglou.

˝Amerikanci kažu, ‘Nebo je granica’. Ja ne vidim nikakvu granicu i ne bih joj određivao nikakve granice˝.

Serenin utjecaj

Mouratoglou nije stran rad s talentima na nivou prvaka, jer je prethodno vodio Serenu Williams do 10 velikih titula i zlatnog Slama u karijeri.

Coco je ranije govorila o tome kako je odrastala uz idole sestara Williams, a Mouratoglou je naglasio koliko su one kao uspješne sportašice imale utjecaj na omladinu, pa i da na novu pobjednicu US Opena.

˝Mislim da su sestre Williams inspirirale mnoge Afroamerikance i crnce općenito. Prije njih je vrlo malo obojenih ljudi bilo na vrhu u tom sportu. Osjećaš da to nije mjesto za tebe jer tamo ne vidiš ljude koji izgledaju kao ti. I mislim da su Venus i Serena doista otvorile velika vrata za obojene ljude u tom sportu, i to je nevjerojatno. Kada vidite nekoga ko izgleda kao vi, ko osvaja Grand Slam turnire, piše povijest, a njih su dvije, pomislite 'možda je to moguće i za mene'. I to je inspiracija˝, naglasio je Mouratoglou, koji je također radio sa zvijezdama muškog tenisa kao što su Stefanos Tsitsipas i Holger Rune.

Ovaj je trener imao samo riječi hvale za Serenu Williams, koju opisuje kao ˝veću od tenisa˝.

˝Mnogo se zalagala za žene općenito, za prava žena, za majke, a također i za jednakost općenito. Uvijek je glasno pričala o tim stvarima. Doprinijela je teome da se žene u sportu više poštuju˝, zaključio je.