Nisu česte promocije knjiga ili književni događaji koji privuku veliki broj posjetitelja, bez obzira na temu ili mjesto na kojem se predstavljaju, tako da nerijetko u amfiteatrima, galerijama, čitaonicama ili bibliotekama na promociju knjige dođu uglavnom rodbina i autorovi prijatelji i kolege.

Rijetki su i bosanskohercegovački mediji koji promoviraju ovakve sadržaje, a osvrti ili analize određenih djela skoro da su izumrle forme.

Podaci o vremenu i mjestu održavanja uglavnom se objavljuju putem društvenih mreža i e-mailova, a s vremena na vrijeme neko od autora odluči se poslati ili lično uručiti pozivnice. Veliki formati plakata pored puteva, tzv. bilbordi, nisu novi medij za predstavljanje marketinških poruka, mnogo koštaju, a cijena se uglavnom formira u odnosu na mjesto na kojem se bilbord nalazi i prema broju dana koliko se određeni sadržaj namjerava reklamirati. Stoga je u bosanskohercegovačkoj svakodnevici skoro nemoguće i zamisliti da bi se neka knjiga mogla reklamirati na ovaj način.

No, to se upravo desilo u Živinicama, gdje je na dvjema najprometnijim lokacijama u gradu postavljen bilbord s reklamom za obilježavanje niza kulturno-historijskih događaja koji su od izuzetnog značaja za identitet Bosne i Hercegovine.

Tako je najavljeno da će se povodom 834. godišnjice Povelje Kulina bana, Dana bosanske pismenosti i početka Mjeseca bosanske pismenosti, u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Živinice i Instituta za bosanski jezik i književnost u Tuzli, 29. augusta u 18 sati, u velikoj sali BKC-a Živinice održati promocija Pravopisa bosanskog jezika, autora dr. Refika Bulića, univerzitetskog profesora.

Pokrovitelj je gradonačelnik Živinica dr. Began Muhić, dok je medijski pokrovitelj RTV Živinice. Možda bi negdje drugo ovo bila senzacija i pravo čudo, no u Živinicama se pozitivne stvari uvijek rado promoviraju kao društveno dobro, a prave se vrijednosti ističu i stavljaju na vidljiva mjesta.