Poznavatelji lika i djela DeSantisa kao guvernera Floride upozoravali su i ranije kako se radi o desničaru koji je zapravo sposoban provesti u djelo zamisli koje je Trump najčešće plasirao kao populističke priče za skupljanje jeftinih političkih poena, iako se njegovi stavovi i ono što je činio nisu razlikovali previše po pitanju nivoa zaduženosti, Obamacarea ili Medicaida u odnosu na stavove umjerenijih demokrata.

Konzistentne ali dosta tvrdo desne stavove DeSantis je pokazao u svoje dvije knjige “Dreams From Our Founding Fathers: First Principles in the Age of Obama” iz 2011 te “The Courage to Be Free: Florida’s Blueprint for America’s Revival” iz ove godine, a ono što je činio kao guverner Floride pokazalo je kako DeSantis doista može organizirati i prevratnički provesti ono što je Trump samo poručivao s govornica.

Dio političkih analitičara procjenjuje da se DeSantis odlučio za strategiju „desnije od Trumpa“ jer je procijenio kako na taj način lakše može nadoknaditi razliku u popularnosti, koja je još uvijek na strani bivšeg predsjednika. U svojim napadima na ljevičare, woke kulturu, LGBT osobe, abortus, previsoku zaduženost… DeSantis se u izbornoj propagandi počeo pokazivati kao neka vrsta vrlo „superheroja“ spremnog surovo se obračunati s političkim idejama koje demokrati najčešće smatraju civilizacijskim stečevinama te o njima uopće nisu spremni raspravljati. Mora se priznati da je video za društvene mreže koje je snimio DeSantisov tim doista nešto što još nije viđeno u predsjedničkoj utrci, te će biti zanimljivo vidjeti kako će se odraziti na rejting čovjeka koji je jedini pravi protukandidat Trumpu u Republikanskoj stranci.

U videozapisu se DeSantisov tim izruguje Trumpu jer je javno podržao obranu prava LGBTQ građana, ali potvrdio i da bi koristio isti toalet koji koristi transrodna osoba. Doista je novum u političkim kampanjama da neko ide na radikalnog desnog bivšeg predsjednika-populistu, kao što je Trump, optužbama da je pro-LGBTQ ili da bi piškio tamo gdje to rade i transrodne osobe. Mnogi u Sjedinjenim Državama šokirani su sadržajem DeSantisove propagande. U videu se povlači vizualna usporedba s nekima od najslavnijih američkih filmskih heroja (Brad Pitt u Troji, isječci iz Top Gun foršpana…), a vjerojatno je najupečatljivija tvrdnja da je „pravi vuk napokon stigao u grad“, nakon čega se pojavljuje DeSantisov crtež s vampirskim ili vukodlak-zubima, što je, mora se priznati, pomalo neobično prikazivanje samoga sebe kao vukodlaka/vampira (nije najjasnije kojeg lika iz fantazija DeSantis želi poistovjetiti sa sobom).

Ono što treba pričekati i vidjeti jest hoće li DeSantis tokom kampanje mijenjati strategiju, ali je jasno da bi mogao privući pažnju radikalne desnice. Nejasno je mogu li ga siromašniji slojevi desničara, koji su bili pogonsko gorivo trumpizma, doživjeti kao svojega. DeSantis je, naime, jedan od rijetkih uopće u američkoj visokoj politici koji nije dao podršku nedavnom dizanju limita zaduživanja, što pak zabrinjava dio poslovnih krugova.

Na društvenim mrežama traje živa rasprava o DeSantisovu spotu.

Više komentatora New York Timesa i prije novog spota objavilo je kolumne u kojima su u osnovi tvrdili da je DeSantis daleko veća prijetnja lijevom dijelu političke scene u Sjedinjenim Državama te ga doista doživljavaju kao biće iz noćne more za sve koji glasaju lijevo od centra.