Nakon negodovanja muslimanskih lidera i roditelja, kenijski izdavač povukao je školski udžbenik u kojem je bio objavljen crtež koji prikazuje poslanika Muhameda, objavio je BBC

Žalili su se da je bogohulno crtati Poslanika te na činjenicu da je udžbenik dodatno predvidio da učenici oboje ovu ilustraciju.

Izdavačka kuća “Mentor” saopćila je da žali zbog “teške” greške u udžbeniku o islamu namijenjenog učenicima drugog razreda osnovnih škola.

Približno 11 posto Kenijaca su muslimani i čine drugu najveću religijsku skupinu u svojoj državi.

Prikazi poslanika Muhammeda predstavljaju ozbiljno uvredu za muslimane, a većina islamskih vjerskih vođa kaže da tradicija izričito zabranjuje crteže i slike na kojima se prikazuju Allaha i njegov poslanik Muhammed.

Muslimanski učenjak iz primorskog grada Mombasa šeik Rishard Rajab Ramadhan rekao je za BBC da je knjiga “opasno” zavela malu djecu.

“Niko ne bi trebao ni pokušati nacrtati poslanika Muhammeda. To čak može izazvati rat”, rekao je Ramadhan.

U pismu upućenom muslimanskoj zajednici, izdavač je rekao da je primijetio da jedna od njegovih knjiga, Mentor Encyclopaedia Grade 2, sadrži “svetogrđe prema islamskoj vjeri”.

Crtež je “nenamjerno umetnut” u knjigu i “pogrešno identificiran kao slika poslanika Muhammeda", rekla je direktorica “Mentora” Josephine Wanjuki.

“Iskreno se i svim srcem izvinjavamo zbog pogreške i obvezujemo se osigurati da se takva pogreška nikada ne ponovi”, dodala je.

Izdavač je rekao da će odmah ukloniti uvredljive crteže iz svih sljedećih izdanja i obavezao se sarađivati ​​s Vijećem za muslimansko obrazovanje na reviziji svih svojih knjiga.

Svim nastavnicima, učenicima i školskim upraviteljima koji imaju primjerke udžbenika savjetuju da ih vrate izdavaču.

Ramadhan je pozdravio potez povlačenja udžbenika, ali je pozvao izdavače da se konsultiraju s muslimanskim vođama prije objavljivanja islamskih knjiga.

Vjeronauka je dio nastavnog plana i programa u kenijskim školama.

Pitanje prikazivanja poslanika Muhammeda dugo je bila kontroverza i rasplamsavala je napetosti, posebno u Evropi.

Godine 2020. učitelju u glavnom gradu Francuske, Parizu, Samuelu Patywasu odrubljena je glava nakon što je tokom časa o slobodi govora koristio karikature poslanika Muhammeda.

Učiteljica u školi u britanskom gradu Batleyju suspendirana je 2021, godine nakon protesta roditelja muslimana zbog prikazivanja “neprimjerenog” crtića o poslaniku Muhammeda.

Učiteljica je poslije vraćena na posao jer je istraga pokazala da nije imala namjeru nikoga vrijeđati.