Početkom godine Stav je objavio svjedočenja bivših uposlenica pekare Manja, koje su iznijele šokantna saznanja o tome da proizvodi pekare Manja, koja posluje u okviru firme Krajina klas, sadrže svinjsku mast.

Nakon pisanja Stava, drugi su mediji krenuli tim tragom i pisali o inspekcijskim kontrolama u pekarama čiji je vlasnik Saša Trivić, a koje su završavale velikim kaznama zbog propusta u poslovanju. Međutim, sada su i zvanične institucije potvrdile ono što je objavio Stav - proizvodi pekare Manja zaista sadrže svinjsku mast.

Naime, Federalna Uprava za inspekcijske poslove jutros je objavila detalje svog inspekcijskog nalaza kojim je upotpunosti potvrdila ono što je objavio Stav. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“U toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka, Poslovna jedinica Pekoteta „Manja“ Vogošća.

U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu („Službene novine FBiH“, broj 46/00) poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije.

Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog, i proizvod deklarisan kao „burek mini zaleđeno“, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka.

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

S obzirom da korištena metoda nije akreditovana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo  svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu sa propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i vanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje.”

Zanimljivo je i to da je Saša Trivić, vlasnik pekara "Manja", nakon što je Stav objavio detalje skandala, demantirao sve napisano u članku i zatražio da se članak sa portala obriše zbog, kako je tvrdio, lažnih navoda i najavio da će Stav u suprotnom tužiti.