Ove školske/akademske godine iz Fonda "Bejtul-mal" biće dodijeljeno ukupno 120 stipendija studentima, 50 stipendija učenicima srednjih škola, 30 stipendija učenicima i studentima s poteškoćama u razvoju i druge stipendije.

Zamjenik reisul uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković u obraćanju prisutnima kazao je da skoro četvrt stoljeća Islamska zajednica vodi uspješnu akciju dodjeljivanja stipendija za đake i studente.

“Ta akcija se uglavnom odvijala kroz naše džemate u dijaspori i do sada je dala zapažene rezultate. Velik broj naših ljudi iz dijaspore učestvovali su u njoj. Osnivanjem Ureda za društvenu brigu, Rijaset Islamske zajednice je otvorio još jedan kanal za stipendiranje i pomaganje učenika i studenata. Ove stipendije se obezbjeđuju iz Fonda 'Bejtul-mal' u koji se prikupljaju sredstva zekata i sadekatul-fitra. Pored svih drugih vidova pomoći koja se pruža iz ovog Fonda, pripomoglo se školovanju desetina hiljada učenika i studenata“, kazao je Ljevaković.

Naglasio je da je pomaganje drugima jedno je od temeljnih načela i vrijednosti islama.

Emina Bešlija, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu i voditeljica projekta dodjele stipendija, istakla je da je za školsku/akademsku 2022/23. godinu zaprimljen i obrađen ukupno 691 zahtjev aplikanata za dodjelu stipendija.

“Odabir dobitnika stipendija izvršila je komisija imenovana od Rijaseta Islamske zajednice, tako da će za ovu školsku/akademsku 2022/23. godinu biti potpisani ugovori za 220 stipendija. Pored redovnih stipendija dodjeljuju se i dodatne stipendije za učenike generacije medresa i gimnazija, zatim za učenike i studente iz Novog Pazara i učenicima u internatskom smještaju u Potočarima u Srebrenici“, kazala je Bešlija.

Podsjetila je da se projekat dodjele stipendija realizuje u kontinuitetu već devetu godinu.

“Stipendije za studente prvog ciklusa studija su na 12 mjeseci po 100 KM, što je 1.200 KM, a učeničke stipendije su na deset mjeseci po 100 KM, što je 1000 maraka godišnje. Proteklih godina se dodjeljivalo 160 stipendija, dok je ove godine povećan na 200 redovnih godišnjih stipendija, uz dodatne stipendije“, rekla je Bešlija.

Kako je kazala, proteklih devet godina zaprimljeno je više od 5.000 zahtjeva, a dodijeljno je oko 1.870 stipendija i dodatnih 1.720 stipendija kao vid pomoći za školovanje, prenosi Anadolija.