Riječ je o fotografijama nastalim u proteklim godinama u Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima. Autor je kroz četrdesetak fotografija prikazao posljedice genocida koji su prije 26 godina počinile srpske vojne i policijske snage nad Bošnjacima tada zaštićene zone Srebrenica.

Velija Hasanbegović je kao šesnaestogodišnjak zajedno s bratom i ocem preživio streljanje na obali jezera Perućac 1992. godine.

Osamnaest godina poslije, 2010. godine, smogao je snage i vratio se na isto mjesto. Nastala je potresna foto-priča Drina/Perućac kao svjedočanstvo o zločinu i ljudskim naporima da se pronađu žrtve na dnu jezera Perućac i sahrane na dostojanstven, ljudski način.

Velijine fotografske priče uvijek sadržavaju snažna upozorenja o tome da živimo u vremenu u kome je revolucionarno djelo ostati čovjekom.

Hasanbegović je izlagao samostalno i učestvovao u zajedničkim izložbama u Bosni i Hercegovinu i u svijetu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUPUBiH). Živi i radi u Sarajevu. Urednik je fotografije u sedmičnom časopisu Stav. Za njegove fotografije rečeno je da spajaju estetiku i etiku.

Muzika: Adi Lukovac