Narodni poslanici Skupštine Srbije okupljeni oko poslaničke grupe "Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka" predali su Skupštini svoj nacrt prijedloga Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nakon potvrđivanja, odnosno pravnosnažnosti svih presuda Haškog tribunala za genocid nad Bošnjacima, svako dalje negiranje genocida, njegovo veličanje, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca i zločina, od strane najviših političkih predstavnika srpskog naroda i države Srbije, zapravo predstavlja njegovu najveću kolektivizaciju", izjavio je narodni poslanik SDA Sadžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović.

On je rekao da je od danas odgovornost na svim političkim predstavnicima srpskog naroda, da se svojim ponašanjem i djelovanjem, opredijele da li je u Haagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu.

"Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću te prethodnih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima udruženog zločinačkog poduhvata, kojom je potvrđen genocid nad Bošnjacima, stekli su se uslovi da se u Srbiji po hitnom postupku usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici", izjavio je Imamović.

Rezolucija između ostalog predviđa najoštriju osudu genocida u Srebrenici, ali i zabranjivanje njegovog negiranja i veličanja ratnih zločinaca i drugih ratnih zločina, pojasnio je Imamović i dodao da dokument koji su predali Skupštini Srbije predviđa i uvođenje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije kojim bi se mlađim generacijama stvorila svijest da se genocid i drugi ratni zločini ne isplate.

"Politika koja je dovela do genocida mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a svi rezultati takve politike poništeni, kako bi buduće generacije mogle u miru graditi svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. Jedino tako se može zaustaviti ponovno stvaranje svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati na štetu drugog naroda i druge države. Priznavanje, osuda i zabrana negiranja genocida je prvi korak kojim će Srbija pokazati da li zaista iskreno želi graditi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, ali i odnose između srpskog i bošnjačkog naroda", naveo je Imamović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Imamović je zaključio da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici preduslov za mir te kako se sve češće čuje da će to biti i jedan od uslova uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.