Turkiye odaje počast proslavljenom turskom narodnom pjesniku Aşıku Veyselu povodom njegove 50. godišnjice smrti, u Bodrumu je postavljeno remek-djelo u obliku monumentalnog portreta sastavljenog u potpunosti od zemlje.

Godina 2023. službeno je proglašena "Godinom Aşık Veysela" u Turskoj i to predsjedničkim dekretom br. 32058. Uz to, UNESCO je Aşık Veyselu dodijelio posebno mjesto u svom programu međunarodnih komemoracija i proslava godišnjica. Ove su razlike naglasile Aşık Veyselov, ne samo lokalni nego i univerzalni, značaj kao umjetnika, javlja Daily Sabah.

Projekat je nazvan "Aşık Veysel Black Earth Project", iza njega stoji fotograf Cumhur Aygün a dimenzije su mu 25x35 metara.

Balada Aşıka Veysela "Crna zemlja" ("Kara Toprak"), koja se sastoji od 11 stihova, počinje stihom "Dost dost diye nicesine sarıldım" ("Mnoge sam zagrlio kao prijatelje"). Baš kao i druge njegove balade, "Crna zemlja" odražava mudračku osobnost Aşıka Veysela u svakom pogledu. Pjesnik ne promišlja samo sebe nego i druga živa bića, ljude, životinje, okoliš i prirodu.

Njegove balade obrađuju teme kao što su ljubav, Bog, čovječanstvo, priroda i ljubav prema domovini. U “Crnoj zemlji” Aşık Veysel naglašava da u ovom prolaznom svijetu čovjek može doživjeti razočarenje od svojih roditelja, supružnika, voljenih ili prijatelja, a jedini nepokolebljivi pratilac koji ga nikada neće napustiti je “vjerni prijatelj, crna zemlja”.

Naposljetku, kada svemu dođe kraj, kao i pružanju ruke toplom mraku u majčinoj utrobi, vraćamo se u zagrljaj crne zemlje. Prikaz "Crne zemlje" Aşıka Veysela tipičan je primjer holističkog svjetonazora, gdje je sve međusobno povezana cjelina.