Brazil zabranjuje prodaju novih iPhone mobilnih telefona uz koje ne dolazi USB adapter za punjenje. Zbog prodaje uređaja bez "adekvatnog punjača", brazilsko Ministarstvo pravosuđa i javne sigurnosti već je kaznilo Apple i to višemilionskom kaznom.

Brazilska potrošačka agencija Senacon saopćila je da Appleova odluka da ne uključi adaptere za napajanje u paketu s novim iPhoneima diskriminira potrošače prodajom "nepotpunog proizvoda".

U međuvremenu je stiglo saopćenje iz Applea koji navodi da će se žaliti na zabranu.

Iz ove kompanije su rekli Reutersu da će sarađivati ​​s brazilskim vlastima kako bi "riješili njihovu zabrinutost", ali su dodali da su prethodno dobili nekoliko sudskih presuda u Brazilu o ovom pitanju.

"Uvjereni smo da su naši kupci svjesni raznih opcija za punjenje i povezivanje svojih uređaja", rekli su iz Applea.

Kazna i zabrana prodaje iPhonea bez USB adaptera za napajanje najavljena je dan prije nego što je Apple predstavio svoj novi iPhone 14, 14 Pro i Apple Watch Ultra.

Agencija za zaštitu potrošača São Paula prošle je godine kaznila Apple s dva miliona funti (oko 4,5 miliona KM), rekavši da prodaja iPhonea 12 i svih modela od tada krši zakon o zaštiti potrošača jer ne dolaze s punjačima.