Odsjek za međunarodne odnose na Univerzitetu društvenih nauka u Ankari ugostio je ambasadora Nur Sağman, generalnog direktora za Zapadnu i Centralnu Afriku u Ministarstvu vanjskih poslova, na konferenciji.

Na skupu je predstavljeno kako su turske diplomate usvojile novi diplomatski stil širom afričkog kontinenta koji je spoj humanitarnih odnosa i tradicionalne diplomatije. U suštini, turske diplomate koje rade na kontinentu ne samo da poboljšavaju diplomatske odnose već i doprinose kulturnim i humanitarnim odnosima između dvije strane.

Ambasador Sağman je podvukao da je nužno izbjegavati korištenje političkog diskursa koji će uvrijediti afričke države i njene stanovnike. Za Afriku, opisivanje odnosa kao “turske politike prema Africi” znači unilateralizam i hijerarhiju. Odnose Turske i Afrike je partnerstvo između dvije strane. Drugim riječima, Turska vrlo dobro pazi da ne nametne hijerarhijski odnos, koji općenito preferiraju stare kolonijalističke sile, sa afričkim zemljama. Turska nema skrivenu agendu prema kontinentu i u svojim odnosima koristi strategiju koja je dobitna. Turska ima za cilj da doprinese napretku afričkih zemalja i nastoji da ima ravnopravno partnerstvo sa svim državama, što će omogućiti svim stranama da maksimiziraju svoje nacionalne interese.

Nove ambasade

Kako je istakao ambasador Sağman, Turska je postigla značajan napredak u svojim političkim, kulturnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim odnosima sa afričkim zemljama u posljednje dvije decenije. Prije svega, Turska je ojačala svoje diplomatske odnose sa kontinentom povećanjem broja svojih ambasada sa 12 u 2002. na 44 u 2022. Drugim riječima, Turska je otvorila 32 nove ambasade širom Afrike. Turska je odlučna da otvori pet novih ambasada na kontinentu.

S druge strane, broj afričkih ambasada u Ankari porastao je sa 10 u 2008. na 38 u 2022. To jest, povećanje ambasada je obostrano.

Drugo, ukupan iznos bilateralne trgovine između Turske i Afrike porastao je sa 5 milijardi dolara u 2002. na 35 milijardi dolara u 2021. Turske kompanije poduzimaju ogromne ekonomske projekte u različitim afričkim zemljama. Obim projekata koje su poduzele turske kompanije dostigao je nivo od 77,8 milijardi dolara. Od danas postoji 45 zajedničkih poslovnih savjeta sa afričkim zemljama.

Treće, Turska doprinosi ekonomskom razvoju, infrastrukturi, zapošljavanju, vojsci, zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju afričkih zemalja uspostavljanjem zajedničkih projekata. Mnoge turske institucije rade na tome da daju različite doprinose. Na primjer, kroz svoja 22 koordinaciona ureda na kontinentu, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) razvila je mnoge zajedničke projekte širom kontinenta koji doprinose poboljšanju ekonomskog i društvenog života. TIKA pokušava da obuči trenere. Na primjer, razvila je projekt osmišljen da poboljša bolničke njege i obučila mnoge medicinske sestre.

Ulaganje u obrazovanje

Maarif fondacija pruža kvalitetno obrazovanje u mnogim afričkim zemljama. Predsjedništvo za Turke u inostranstvu i srodnim zajednicama (YTB) stipendira afričke studente, a hiljade afričkih studenata se obrazuje u Turskoj. Turska je obučavala somalsku nacionalnu vojsku u vojnom kampu za obuku u Mogadišu. Kroz ove projekte obuke, Turska, koja je uvijek spremna podijeliti svoje iskustvo s afričkim vladama kako bi postigla svoje ciljeve, pokušava osigurati da se afrički resursi koriste za dobrobit afričkog naroda.

Turska je slijedila višeslojnu politiku prema kontinentu. Turska je uspostavila čvrste odnose sa afričkim zemljama ne samo na vladinom nivou već i na pod-vladinom, poslovnom i civilnom društvu. Desetine turskih nevladinih organizacija (NVO) pružaju humanitarnu pomoć ugroženim grupama i regionima.

Četvrto, za razliku od većine zemalja, Turska je protiv izolacije afričkog naroda tokom prirodnih katastrofa ili političkih kriza. Turska uporno nastavlja da pruža vanjski pristup kriznim područjima. Stoga je Turkish Airlines (THY) avio kompanija koja leti do većine destinacija u Africi. Za sada, THY leti do 62 destinacije u 41 različitoj afričkoj zemlji. Bila je i ostala jedina veza za mnoge države i regije.

Peto, tursko-afričko partnerstvo je konsolidirano i institucionalizirano kroz međusobne posjete na visokom nivou. Turska i Afrička unija zajednički organizuju tursko-afrički samit svake četiri godine. Treći samit održan je u Istanbulu 2021. godine i prisustvovalo mu je 16 lidera i 100 ministara. Posebno značajnu ulogu u konsolidaciji bilateralnih odnosa igra liderska diplomatija.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je u 53 službene posjete 31 afričkoj zemlji u 20 godina. On je posjetio Afriku više nego bilo koji drugi vanjski vođa. S druge strane, mnogi afrički lideri su bili u službenoj posjeti Turskoj.

Sve u svemu, Turska pridaje veliki značaj afričkom kontinentu i pokušava da razvija svoje odnose sa kontinentom na bazi ravnopravnog partnerstva i obostrane koristi. Budući da je Turska uspostavila jedinstven model partnerstva sa afričkim zemljama, ne konkurira ni jednoj drugoj zemlji na kontinentu. Ovo posebno partnerstvo dovelo je do uspostavljanja međusobnog povjerenja između dvije strane u unapređenju bilateralnih odnosa i prevazilaženju domaćih i globalnih izazova. U tom kontekstu, Turska i afričke zemlje će nastaviti da sarađuju na regionalnim i globalnim platformama.

Piše: Muhittin Ataman

dailysabah.com