Elvedina Muzaferija, najbolja bosanskohercegovačka skijašica, proteklog je vikenda četvrtim mjestom ostvarila najbolji rezultat bh. skijanja u historiji Svjetskog kupa.

Muzaferija je, podsjetimo, imala startni broj 28, ali je došla do četvrte pozicije s vremenom 1:28.06 i nedostajalo joj je 11 stotinki da se prvi put u karijeri popne na postolje Svjetskog kupa.

Nije Muzaferija ni otkopčala pancerice a ovdašnji su politički lešinari počeli kopati po svojim arhivima i mobitelima ne bi li nekako pronašli zajedničku fotografiju sa bosanskohercegovačkom skijašicom, hvaleći se njezinim uspjehom, obećavajući novce, staze, uslove. Političari, svi odreda, koji nemaju nikakve veze sa uspjesima bh. sportaša. Štaviše.

Uspjeh Elvedine Muzaferije samo je njezin uspjeh, jer iza njenog skijanja i dobrih rezultat ne stoji država. To je isključivo uspjeh te djevojke, njenih roditelja i lokalne mesne industrije iz Visokog koji su sponzorirali njezine treninge, opremu i putovanja. Ovdašnja politika treba maknuti sa Muzaferije svoje lešinarske kandže i ostaviti je na miru da skija najbolje što može.

Jer sve dok politika daje novac profesionalnim fudbalskim klubovima pod krinkom izgradnje tribina, kupujući tako socijalni mir i bildajući vlastiti ego na tribinama ovdašnjih stadiona, umjesto omladinskim pogonima klubova, sve dok politika ne čini ništa da uspostavi sistem treniranja i finansiranja talentirane djece i ne uredi sistemski razvoj sporta, Elvedina Muzaferija će biti samo eksces. A utrkivanje za što bržim objavljivanjem selfija sa njom dnevnopolitička ljigavština.

Baš kao što je eksces bila i Lana Pudar iza koje je stajala porodica i uzak krug ljudi sve dok nije počela osvajati medalje. Tek se tada uključila politika i rijetki privatnici stihijski nagrađujući njezine medalje.

Koliko je politici, mimo selfija, zapravo stalo do Lane Pudar i djece koju je ona možda inspirirala da se počnu baviti sportom, dovoljno govori podatak da još uvijek lokalne mostarske vlasti nisu izlile ni mrtvu ploču za bazen u tom gradu.

A novac za bazen izdvojen je iz federalnog budžeta još u vrijeme federalne vlade Fadila Novalića.